Tijekom godina ugljikohidrati su došli na loš glas. Ljudi ih često povezuju s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja, piše Healthline.
Istina je da prerađenoj hrani s visokim udjelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima zapravo mogu biti vrlo dobre za vas.
Ovo je 5 najzdravijih ugljikohidrata u kojima možete uživati svakodnevno.
1. Kvinoja
Kvinoja je hranjiva sjemenka koja je postala nevjerojatno popularna među potrošačima koji brinu o zdravlju. Kuhana kvinoja sadrži 70% ugljikohidrata, što je čini hranom s visokim udjelom ugljikohidrata. Međutim, također je dobar izvor proteina i vlakana. Bogata je mnogim mineralima i biljnim spojevima, a povezuje se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini popularnom alternativom pšenici za one koji su na bezglutenskoj dijeti.
2. Zob
Zob je nevjerojatno zdrava cjelovita žitarica i izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 70% ugljikohidrata. Porcija od 1 šalice (81 gram) sadrži 54 grama ugljikohidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno su bogate specifičnom vrstom vlakana koja se naziva beta glukan zobi. Istraživanja pokazuju da jedenje zobi može smanjiti rizik od srčanih bolesti snižavanjem razine kolesterola.
3. Heljda
Sirova heljda sadrži 75 grama ugljikohidrata, dok kuhana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljikohidrata po obroku od 100 grama. Heljda je vrlo hranjiva, a sadrži i proteine i vlakna. Također, ima više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica. Riječ je o vrlo hranjivoj namirnici koja sadrži više antioksidansa i minerala od mnogih žitarica. Nije srodna pšenici i ne sadrži gluten.
4. Banane
Banane su popularno voće koje ljudi vole koristiti u raznim receptima. Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljikohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera. Također, ovo voće bogate je kalijem i vitaminima B6 i C, a sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zahvaljujući visokom udjelu kalija, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.
5. Slatki krumpir
Batat je ukusno i hranjivo gomoljasto povrće. Pola šalice (100 grama) pirea, kuhanog slatkog krumpira s ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljikohidrata, koji se sastoje od škroba, šećera i vlakana. Također je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Osim toga, prepuni su antioksidansa, spojeva koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u vašim stanicama kako bi vas zaštitili od kroničnih bolesti.