Ovaj začin pomaže u borbi protiv virusnih infekcija i smanjuje upale: Stručnjaci kažu da sadrži korisne antioksidanse

Jedan začin koji često upotrebljavamo pruža puno veće koristi od pojačivača okusa - smanjuje upale, a čak je odličan saveznik i protiv virusnih infekcija, prema mišljenju stručnjaka

Olivie Strauss / Unsplash

Stručnjaci vjeruju da jedan začin koji svi koristimo obiluje zdravstvenim blagodatima zbog odličnog sastava, a riječ je o origanu koji se smatra ključnim dodatkom mnogih kuhinja diljem svijeta. Od pomoći u borbi protiv bakterija do smanjenja upala, studije su otkrile neka od njegovih impresivnih potencijalnih blagodati, piše Healthline.

Origano ima snažan okus, a jelima daje toplinu i ima suptilnu slatkoću. Može se naći svjež, osušen ili u obliku ulja, a svi oblici imaju značajne zdravstvene prednosti.

1. Bogat je antioksidansima

Origano je bogat antioksidansima, spojevima koji pomažu u borbi protiv oštećenja uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima u tijelu. Nakupljanje slobodnih radikala povezano je s kroničnim bolestima, poput raka i srčanih bolesti.

Eterično ulje origana posebno je bogato karvakrolom i timolom, dvama antioksidansima koji mogu pomoći u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. U kombinaciji s drugim namirnicama bogatim antioksidansima, poput voća i povrća, origano bi mogao pružiti snažnu dozu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše zdravlje.

2. Smanjuje upale

Upala je normalan imunološki odgovor koji se javlja kao posljedica bolesti ili ozljede. Međutim, kronična upala smatra se doprinositeljem razvoju težih stanja, poput srčanih bolesti, dijabetesa i autoimunih stanja.

Origano je bogat antioksidansima koji mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale i smanjiti upalu. Također sadrži spojeve poput karvakrola sadrže protuupalna svojstva.

3. Može pomoći u borbi protiv bakterija

Origano sadrži određene spojeve s jakim antibakterijskim svojstvima, a eterično ulje pomaže u blokiranju rasta Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa bakterija, dvije vrste bakterija koje mogu uzrokovati infekcije.

Jedno je istraživanje usporedilo antimikrobnu aktivnost eteričnih ulja origana, kadulje i timijana te je otkriveno da je origano jedno od najučinkovitijih ulja protiv bakterija, odmah nakon timijana.

4. Smanjenje virusnih infekcija

Osim borbe protiv bakterija, neke studije pokazuju da origano i njegovi sastojci mogu zaštititi i od nekih virusa. Karvakrol i timol, dva spoja prisutna u origanu, povezuju se s antivirusnim svojstvima.

Rezultati različitih studija su obećavajući, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako origano može utjecati na virusne infekcije kod ljudi.

5. Lako ga je dodati u prehranu

Iako možda mislite da se origano koristi isključivo kao dodatak za pizzu i tjesteninu, ovaj svestrani začin može se koristiti na mnogo načina. Pokušajte pomiješati cijele listove origana s drugim zelenilom za nutritivno bogatu salatu ili posipati listove po čiliju, juhama ili varivima.

Također ga možete koristiti za pripremu svježeg pesta ili dresinga za salatu, začiniti mesna jela ili pojačati okus domaćih umaka. Origano je dostupan svjež, osušen ili kao ulje, što ga čini izuzetno jednostavnim za dodavanje u svakodnevnu prehranu.