Tjelovježba, odmicanje od stresa i pravilna prehrana važni su elementi održavanja zdravlja srca i krvnih žila. Određene namirnice, uključujući lisnato povrće, cjelovite žitarice i masnu ribu, mogu koristiti zdravlju srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše Healthline.
Evo kojih 10 namirnica svakako vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste podržali cijeli kardiovaskularni sustav.
1. Lisnato zeleno povrće
Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i zelenog povrća poznato je po bogatstvu vitamina, minerala i antioksidansa.
Konkretno, bogato je vitaminom K i nitratima, što može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju funkcije arterija. Veći unos lisnatog povrća povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti.
2. Cjelovite žitarice
Uobičajene vrste cjelovitih žitarica uključuju:
- cjelovita pšenica
- smeđa riža
- zob
- raž
- ječam
- heljda
- kvinoja
Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od koronarne bolesti srca, ali cjelovite žitarice štite.
3. Bobičasto voće
Jagode, borovnice, kupine i maline prepune su nutrijenata koji igraju središnju ulogu u zdravlju srca.
Bobičasto voće je također bogato antioksidansima poput antocijana koji štite od oksidativnog stresa i upala koje mogu pridonijeti razvoju srčanih bolesti. Veći unos antocijana smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija, uključujući srčani udar i hipertenziju.
4. Avokado
Avokado je izvrstan izvor jednostruko nezasićenih masnoća korisnih za srce koje se povezuju sa smanjenom razinom kolesterola i manjim rizikom od srčanih bolesti.
Konzumiranje najmanje dvije porcije avokada svaki tjedan povezano je sa 16% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 21% smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca.
5. Masna riba i riblje ulje
Masna riba i riblje ulje bogati su omega-3 masnim kiselinama i mogu pomoći u smanjenju čimbenika rizika od srčanih bolesti, uključujući krvni tlak, trigliceride i kolesterol.
6. Orasi
Orasi su izvrstan izvor vlakana i mikronutrijenata poput magnezija, bakra i mangana, a pomažu u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka te mogu biti povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti.
7. Mahunarke
Mahunarke sadrže otporni škrob koji se opire probavi i fermentiraju ga korisne bakterije u crijevima. Otporni škrob potencijalno može imati zdrav utjecaj na crijeva i određene članove njegove rezidentne mikrobiote.
8. Tamna čokolada
Tamna čokolada je bogata antioksidansima poput flavonoida koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca.
Umjerena konzumacija čokolade (manje od šest obroka tjedno) može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.
9. Rajčice
Rajčice su pune likopena, prirodnog biljnog pigmenta sa snažnim antioksidativnim svojstvima.
Antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, sprječavajući oksidacijska oštećenja i upale, što može doprinijeti srčanim bolestima.
10. Bademi
Bademi su nevjerojatno bogati hranjivim tvarima, mogu se pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima ključnim za zdravlje srca.
Također su dobar izvor jednostruko nezasićenih masti i vlakana korisnih za srce, dviju važnih hranjivih tvari koje mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca.