Hrana prventveno mora biti u službi energije i zdravlja. Važno je samo pametnije odabrati namirnice i gledati na njih kao na pogonsko gorivo za  organizam.

Vrsta i količina hrane koju jedete ključne su za energetsku ravnotežu tijekom dana. Jeste li primijetili da vas masna i kalorična hrana čini tromima? To je zato što tijelu treba mnogo više energije kako bi takve namirnice probavilo. Ako u 2.200 kalorija, koliko se dnevno preporučuje, uvrstite neke od navedenih energetskih bombi, moći ćete se zdravo hraniti i gubiti kilograme. Bavite li se fizičkom aktivnošću, zaslađeni će vam napitci osigurati dodatnu energiju, posebice nakon treninga.

Top 5 namirnica za podizanje energije

Smeđa riža

Bogata manganom, mineralom koji pomaže proizvesti energiju iz proteina i ugljikohidrata, pomoći će vam da tijekom cijelog dana ostanete na visokoj energetskoj razini. Kalorije: 110.

Slatki krumpir (batat)

Bogat ugljikohidratima, beta-karotenom (vitamin A) i vitaminom C, pomoći će vam da pobijedite poslijepodnevne napadaje gladi. Kalorije: 89.

Jaja

Samo jedno jaje dnevno organizmu osigurava 30 posto preporučenog dnevnog unosa proteina. U jajima se nalaze sve esencijalne aminokiseline koje tijelo koristi kako bi izgradilo mišiće. A kalorije, prava sitnica – jedno kuhano jaje ima tek 80 kalorija!

Špinat i grah

Oni su prirodni izvori željeza, ključnog energetskog sastojka svakog organizma. Pojedete li salatu od špinata s dodatkom graha, koji je odličan izvor proteina i ugljikohidrata, te sve začinite maslinovim uljem i limunovim sokom, dobili ste ručak od svega 285 kalorija i dovoljno energije za velik dio dana.

Jabuke

Ne samo što će vas jedna jabuka dnevno držati podalje od liječnika, već će vam pružiti nevjerojatan izvor energije. Jabuke su bogate vlaknima, za čiju probavu je potrebno dulje vrijeme, zbog čega će vas zasititi bolje od druge vrste voća. Kalorije: 100-150.