Uz japansku dijetu do sigurnog gubitka kilograma: Plan prehrane vrlo je jednostavan, a jedna vrsta namirnica je ključna

Tradicionalna japanska dijeta temelji se na cjelovitim namirnicama, bogata je ribom, plodovima mora i biljnim namirnicama, a sadrži minimalne količine životinjskih proteina, dodanih šećera i masti

Trang N. Tran / Unsplash

Japanska prehrana inspirirana je tradicionalnom japanskom kuhinjom, poznatom kao "washoku", a sastoji od malih jela sa svježim, sezonskim sastojcima koji su temelj svakodnih jelovnika. Ovaj način prehrane bogat je hranjivim tvarima te može donijeti mnoge zdravstvene prednosti, uključujući gubitak težine, poboljšanu probavu, dugovječnost i općenito bolje zdravlje, navodi Healthline.

Što je tradicionalna japanska dijeta?

Tradicionalna japanska dijeta sastoji se od sezonskih namirnica koje se poslužuju u raznim malim jelima. Ova prehrana naglašava prirodne okuse namirnica, umjesto da ih prikriva umacima ili začinima. Uključuje rižu, rezance, ribu, tofu, natto (fermentirane sojine sjemenke), alge te svježe, kuhano ili ukiseljeno voće i povrće, uz vrlo male količine dodanih šećera i masti. Ponekad uključuje jaja, mliječne proizvode ili meso, no to su obično manji dijelovi obroka.

Ova dijeta slična je okinavskoj prehrani, povijesnom načinu prehrane stanovnika japanskog otoka Okinawa, ali uključuje više riže i ribe. Nasuprot tome, moderna japanska kuhinja pod utjecajem je zapadnjačkih i kineskih elemenata te sadrži veće količine životinjskih proteina i prerađene hrane.

Kako slijediti tradicionalnu japansku dijetu?

Japanski obroci obično se sastoje od osnovne namirnice, juhe, glavnog jela i nekoliko priloga. Osnovna namirnica može biti riža na pari ili rezanci poput soba, ramen ili udon. Juhe se obično rade od miso paste sa sastojcima kao što su alge, tofu ili školjke, dok su glavna jela riba, plodovi mora, tofu ili natto, uz male količine mesa, peradi ili jaja. Prilozi uključuju povrće (svježe, kuhano, pečeno ili ukiseljeno) i alge.

Japanska jela poznata su po svom bogatom umami okusu koji se razlikuje od slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Također, važan aspekt je i vizualna privlačnost jela, a hrana se često jede u malim zalogajima koristeći štapiće, što doprinosi skladnom doživljaju okusa. Pića poput toplog zelenog čaja ili hladnog ječmenog čaja najčešće se konzumiraju uz obrok, dok su alkoholna pića kao što su pivo i sake rezervirana za večere.

Zdravstvene prednosti tradicionalne japanske dijete

Ova dijeta povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, jer je prirodno bogata hranjivim tvarima poput vlakana, kalcija, kalija, magnezija, željeza te vitamina A, C i E. Mnoge namirnice sadrže i antioksidanse, poput algi i zelenog čaja, koji štite tijelo od oštećenja stanica i bolesti. Plodovi mora bogati su omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje mozga, očiju i srca.

Japanska prehrana također može poboljšati probavu, zahvaljujući vlaknima iz algi, soje, voća i povrća, kao i probioticima iz ukiseljenog povrća i voća. Uz to, bogata je niskokaloričnim namirnicama, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i spriječiti prejedanje.

Primjer trodnevnog jelovnika japanske dijete

Evo tipičnog trodnevnog jelovnika za tradicionalnu japansku prehranu:

1. dan

  • Doručak: miso juha, riža, natto i salata od algi
  • Ručak: soba rezanci u dashi juhi, tuna na žaru, salata od kelja i kuhano povrće
  • Večera: udon juha s rezancima, riblji popečci, edamame i povrće marinirano u octu

2. dan

  • Doručak: miso juha, riža, omlet, sušena pastrva i ukiseljeno voće
  • Ručak: juha od školjki, kuglice od riže omotane algama, marinirani tofu i salata od kuhanog povrća
  • Večera: miso juha, sushi, salata od algi, edamame i ukiseljeni đumbir

3. dan

  • Doručak: juha s udon rezancima, kuhano jaje, škampi i ukiseljeno povrće
  • Ručak: juha od shiitake gljiva, kolačići od riže, zapečeni školjkaši i kuhano povrće
  • Večera: miso juha, riža, tempura od povrća i sashimi od lososa ili tune