Za 4 osobe
Sastojci:
3,5 šalice polubijelog brašna (T-850)
1,5 šalice cjelovitog pšeničnog ili pirovog brašna
1,5 šalica tamnog piva
0,5 šalice vode
2+2 žlice maslinovog ulja
paketić suhog kvasca
žličica soli
žličica meda
žlica ulja za premazivanje kalupa
Suhi kvasac izmiješajte sa žlicom polubijelog brašna i 2-3 žlice vode pa ostavite na toplome da nabubri.
Pomiješajte polubijelo i cjelovito brašno pa dodajte sol, kvasac i med. Prelijte tamnim pivom i miješajte rukama.
Dodajte vodu pa nastavite mijesiti. Kad se tijesto više ne lijepi za ruke, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, oblikujte loptu i pokriveno ostavite da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi. Premijesite tijesto dodajući još 2 žlice maslinovog ulja. Četvrtasti kalup 27x9 cm premažite uljem. Jednoliko razmjestite tijesto po kalupu.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva i pecite 50-60 minuta. Ako imate plinsku pećnicu, uz kalup možete staviti lončić s vodom. Na taj način postići ćete bolje strujanje toplog zraka i pare u pećnici.