½ poriluka (samo bijeli dio)

2 luka

10-ak listova medvjeđeg luka

1 žlica hladnoprešanoga suncokretova ili repičina ulja

200 ml vrhnja od soje ili drugog biljnog vrhnja

1 žlica senfa

malo svježa naribanoga muškatnog oraščića

sol i svježe mljeven papar

Poriluk i luk dobro očistite te narežite mandolinom na posve tanke ploške. U velikoj tavi na laganoj vatri zagrijte ulje pa na njemu propirjajte poriluk i luk tako da posve omekšaju, 20-ak minuta. Ulijte biljno vrhnje, umiješajte senf te pospite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Nastavite kuhati na sasvim laganoj vatri dok se još malo ne zgusne, a povrće još omekša. Za to vrijeme operite i nasitno nasjeckajte medvjeđi luk pa ga umiješajte u umak. Ako želite, umak prije posluživanja možete smiksati tako da bude posve gladak.