½ poriluka (samo bijeli dio)
2 luka
10-ak listova medvjeđeg luka
1 žlica hladnoprešanoga suncokretova ili repičina ulja
200 ml vrhnja od soje ili drugog biljnog vrhnja
1 žlica senfa
malo svježa naribanoga muškatnog oraščića
sol i svježe mljeven papar
Poriluk i luk dobro očistite te narežite mandolinom na posve tanke ploške. U velikoj tavi na laganoj vatri zagrijte ulje pa na njemu propirjajte poriluk i luk tako da posve omekšaju, 20-ak minuta. Ulijte biljno vrhnje, umiješajte senf te pospite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Nastavite kuhati na sasvim laganoj vatri dok se još malo ne zgusne, a povrće još omekša. Za to vrijeme operite i nasitno nasjeckajte medvjeđi luk pa ga umiješajte u umak. Ako želite, umak prije posluživanja možete smiksati tako da bude posve gladak.