za 2 osobe
½ šalice kuhane integralne ili bijele riže
½ šalice kuhane smeđe ili zelene leće
2 lista lovora
2 glavice luka srednje veličine, nasjeckane na tanke polumjesece
1 mrkva, nasjeckana na tanke štapiće
3 žlice maslinova ulja
½ žličice soli
¼ žličice cimeta
čili prah, prema ukusu
½ žličice sjemenki kumina, usitnjenih
1 žličica baharat mješavine
4 cijela klinčića
2 žlice umaka od soje
1 žlica jabučnoga octa
½ šalice umaka od rajčice (nije nužno)
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg korijandra ili peršina
Na maslinovu ulju pirjajte luk i mrkvu s malo soli, a kad zamirišu, dodajte sve suhe začine i kratko pržite. Dodajte umak od soje i ocat pa kratko pirjajte dok se ne počne hvatati za dno lonca. Dodajte umak od rajčice (ako ga koristite), kuhanu rižu i leću te dovoljno vruće vode da dobijete gušće varivo. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Pred kraj kuhanja kušajte i dodatno začinite, prema želji, umakom od soje ili soli. Prije jela pospite nasjeckanim korijandrom ili peršinom.
Varivo inspirirano okusima Bliskog istoka
Ovo je izvrstan način kako iskoristiti već skuhanu rižu i leću – na brzinu ih možete pretvoriti u gusto i aromatično varivo!
Još iz kategorije