Ljutkasto-slatkasta juha od jesenskih plodova tijelo će vam preplaviti ugodnom toplinom. A usput možete napraviti i grickalice: nakon što ispečete buču, na lim za pečenje rasporedite sjemenke, očišćene od vlakana buče, začinite i pecite oko 15 minuta
1 butternut buča od 1,5 do 2 kg
4 žlice hladnoprešanoga suncokretova ulja
1 luk
2-3 kruške
komad korijena đumbira dug oko 1,5 cm, sitno nariban
sol i svježe mljeven papar
Najprije ispecite buču: pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Buču prerežite popola pa uklonite sjemenke i vlakna oko njih. Prerezani dio nauljite s 2 žlice ulja i posolite. Polovice buče stavite na lim za pečenje s prerezanom stranom prema dolje. Pecite 50-60 minuta, odnosno dok ne bude toliko meka da se može lako prerezati. Ostavite da se malo ohladi pa izdubite "meso". Luk oljuštite i nasjeckajte, kruške očistite i narežite na kockice (ne trebate ih guliti), a đumbir sitno naribajte.
U loncu zagrijte preostale 2 žlice suncokretova ulja pa na njemu, na srednjoj vatri, propirjajte luk tako da postane staklast, oko 5 min. Dodajte naribani đumbir i pirjajte još minutu-dvije. Ulijte litru vode pa dodajte pečenu buču i narezane kruške te posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom.