2 glavice češnjaka (oko 20 češnjeva)
4 kriške kruha
5 žlica maslinova ulja
limenka pelata ili 5 rajčica srednje veličine
1 litra povrtnog temeljca ili vode
1 lovorov list
1 žličica sušenog origana
½ žličice mljevene paprike
¼ žličice čilija u prahu ili kajenskog papra
sol
nasjeckani svježi listići peršina ili korijandra za posipanje
po želji: krutoni (2 kriške kruha, 3 žlice maslinova ulja, po prstohvat soli i mljevene paprike)
Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte. Kruhu odrežite koricu pa ga narežite na kockice. U loncu na laganoj vatri zagrijte ulje i na njemu propirjajte češnjak i kockice kruha; često miješajte i pazite da češnjak ne zagori. Ubacite pelate (s tekućinom) ili krupno narezane rajčice, pojačajte vatru i kuhajte dok ne zakipi. Ulijte povrtni temeljac ili vodu, dodajte začine pa ponovno kuhajte dok ne zakipi. Zatim malo smanjite vatru, djelomice poklopite lonac i kuhajte 15 do 20 minuta. Ugasite vatru, izvadite lovorov list pa juhu smiksajte štapnim mikserom. Po potrebi još začinite i poslužite posuto nasjeckanim svježim peršinom ili korijandrom te, ako želite, s hrskavim krutonima. Za krutone kruh narežite na kockice i hrskavo popržite na maslinovu ulju. Pospite solju i mljevenom paprikom.