SASTOJCI:

Za 'tijesto':
2 šake datulja bez koštica
2 šake neoguljenih badema

Za kremu:
250 g indijskih oraščića
100 ml ružine vodice
100 ml vode
2 žličice soka od cikle
4 žlice agavinog sirupa
2 žlice kokosova ulja
1 žličica cvjetne mješavine s ružama*
1 kap esencijalnog ulja ruže

Indijske oraščiće namačite nekoliko sati u mješavini vode i ružine vodice kojoj ste dodali žličicu soka od cikle. U snažnom blenderu prvo miksajte bademe i datulje dok ne nastane ljepljiva smjesa. Odvojite žličicu ove smjese za bazu i stavite je u hladnjak da se stisne, a ostatkom obložite dno kalupa za torte promjera oko 20 cm. Potrudite se da smjesu dobro poravnate i „zatvorite“ rupice kako bi u potpunosti popunila dno kalupa i da ne bi iscurila smjesa koju ćete poslije izliti po njoj.

Nakon toga miksajte ocijeđene indijske oraščiće, kokosovo ulje, agavin sirup, žličicu soka od cikle i cvjetnu začinsku mješavinu s ružama dok ne dobijete glatku i gustu kremu. U kremu možete dodati i kap esencijalnog ulja ruže ako želite više aromatičnu tortu. Pritom pazite: jedna kap dovoljna je za ovu količinu kreme, a sve više od toga može previše aromatizirati tortu i ona neće biti ukusna.

Kremu izlijte preko tijesta u kalupu. Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati ili u zamrzivač na sat vremena ako ste u žurbi. Kad se torta ohladi i „stisne“, ukrasite je natrganim komadićima stvrdnute smjese iz hladnjaka te posušenim i svježim laticama ruža. Torta se u hladnjaku može čuvati danima iako će joj biti teško odoljeti te bi u kratkom roku mogla nestati.

*Za cvjetnu mješavinu s ružama osušite cvjetove ruže, nevena, suncokreta i drugog jestivog cvijeća poput ljubičica – potrebno vam je ukupno pet do vrha punih žličica. Sameljite cvjetove pa suhoj mješavini dodajte žličicu kokosova šećera, prstohvat cejlonskog cimeta, đumbira, mljevenog klinčića i vanilije u prahu. Ovu mješavinu možete koristiti za pripravu mnogih slatkih jela.