SASTOJCI
250 g instant kukuruzne krupice
1 litra jabučnog soka
2 žlice fino mljevenog kokosova brašna
šaka grožđica ili brusnica
šaka svježih ili osušenih latica ruža
2 žličice cvjetne začinske mješavine s ružama*
žlica marmelade od ruže

PRIPREMA
Ulijte sok od jabuke u posudu za kuhanje i zakuhajte. U vrelu tekućinu umiješajte kukuruznu krupicu i stalno miješajte da se ne stvore grudice. Nakon otprilike 10 minuta, kad smjesa postane poput pudinga, dodajte kokosovo brašno i grožđice pa dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta dodajte jednu žličicu cvjetne mješavine, a na kraju osušene ili svježe latice ruže.

Skuhanu palentu izlijte u posudu glatkih stijenki koju bi smjesa trebala popuniti do visine od oko 4 cm. Pokrijte da se ne presuši pa ostavite da se ohladi i stvrdne. Potpuno ohlađenu tortu izvrnite na ravni pladanj za posluživanje i premažite je tankim slojem marmelade od ruže, pospite kokosovim brašnom i žličicom cvjetne mješavine s ružama.

Prilikom priprave, žličicu marmelade možete dodati u palentu, a ako želite, možete marmeladu od ruže zamijeniti marmeladom od drugog voća, npr. jagoda, trešanja ili malina. Pripazite samo da novi okusi ne nadjačaju aromu ruže. Poslužite ohlađenu, narezanu na kocke, rombove ili kao klasičnu tortu.

*Za cvjetnu mješavinu s ružama osušite cvjetove ruže, nevena, suncokreta i drugog jestivog cvijeća poput ljubičica – potrebno vam je ukupno pet do vrha punih žličica. Sameljite cvjetove pa suhoj mješavini dodajte žličicu kokosova šećera, prstohvat cejlonskog cimeta, đumbira, mljevenog klinčića i vanilije u prahu. Ovu mješavinu možete koristiti za pripravu mnogih slatkih jela.