Najčešća pogreška vezana uz čaj je to što za njim posežemo tek kada je gripa zarobila tijelo temperaturom od 39 stupnjeva. Ispijamo litre čaja od kamilice i šipka da bismo ga, nakon što gripa prođe, zaobilazili u širokom luku jer evocira sjećanja na bolest. Važno je shvatiti da čaj nije antibiotik, već blaga prevencija koju bismo trebali uvesti u život prije sezone prehlade.

Ako vam je već puna kapa „običnog“ šipka i kamilice, to ne znači da ih se morate potpuno odreći. Nabavite ih u manje poznatim verzijama, pomiješane s drugim ljekovitim biljkama. Mješavine kamilice i šipka koje uključuju i stolisnik, bazgu, lipu ili majčinu dušicu ukusne su i korisne u borbi protiv virusa i dezinfekciji dišnih puteva. Možete ih pripremiti i sami.

Zimski čaj ne može proći bez meda i citrusnih nota. Umjesto limuna, u čaj dodajte svježe iscijeđen sok od naranče. Od sastojaka ne zaboravite na ribani đumbir, suho voće, štapiće cimeta. U specijaliziranim trgovinama čajeva pronaći ćete posebne zimske mješavine bogate antioksidansima i vitaminima. A ako gripa ipak pokuca na vrata, suprotstavite joj se hvaljenim domaćim čajevima od luka ili pšenice.

ČAJ OD PŠENICE

žlica zrna pšenice
150 ml vode
žličica meda ili ječmenog slada
Operite pšenicu i ostavite da se osuši na salveti, a zatim je prepržite na tavi. Kuhajte vodu i pšenicu na laganoj vatri 25 minuta. Zasladite.