Pusrli

3 bjelanjka
270 g šećera
sok od polovice limuna

Zagrijte pećnicu na 150°C. Bjelanjke miksajte sa šećerom dok se ne pretvore u gustu bijelu smjesu. Dodajte limunov sok i još kratko izmiksajte. Maslacem namastite lim za pečenje na kojem ćete oblikovati pusrle. Slastičarsku špricu napunite smjesom i oblikujte kolačiće u pravilnim razmacima. Kad ispunite lim, stavite ga u pećnicu i budno pazite kako bi vam se pusrli samo lagano zažutjeli, a nikako zagorjeli. Nema točno određenog vremena pečenja, koje je zapravo više sušenje jer je temperatura samo 150°C.

Pusrli od lješnjaka

4 bjelanjka
200 g šećera
250 g mljevenih, preprženih lješnjaka
30-ak cijelih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 150°C. U posudi miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete gustu čvrstu smjesu. Dodajte pržene lješnjake i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Na lim obložen papirom za pečenje s pomoću slastičarske šprice ili žlice za juhu oblikujte kolačiće u pravilnim razmacima. Svakome na vrh stavite lješnjak. Sušite ih u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta dok ne poprime zlatnožutu boju.

Nonen pusrli

60 g šećera
160 g mljevenih badema
2 reda čokolade za kuhanje od 200 g
bjelanjak
ZA NADJEV
žumanjak i 5 g šećera

Pećnicu zagrijte na 150°C. U posudi umiješajte šećer, bademe, rastopljenu čokoladu i bjelanjak. Kad se tijesto pretvori u homogenu kuglu, iz nje vršcima prstiju otkinite manje komade i oblikujte ih u kuglice. Svaku kuglicu izdubite palcem ili kažiprstom i zatim stisnite između dlanova kako bi kolačići poprimili ravnomjeran oblik. Kolačiće slažite na lim obložen papirom za pečenje. Nakon što ste ih sve složili u redove, umiješajte žumanjak i šećer kako biste dobili gusti šato (chateau). Vrhom žličice grabite šato i pustite da se iscijedi u udubinu kolačića do malo ispod vrha. Tijekom pečenja, odnosno sušenja, ako su udubine napunjene do samog ruba, smjesa se može preliti, a onda kolačići više ne izgledaju lijepo i konzistentno. Kad ste ih sve napunili šatoom, stavite ih u pećnicu i sušite 40 minuta.

puslice
Kristina Lenard puslice
Fakiri

4 bjelanjka
200 g šećera
250 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
žličica limuna
žličica ruma
ZA NADJEV
30-35 datulja
30-35 polovica jezgre oraha

Zagrijte pećnicu na 150°C. U posudi miješajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete gustu homogenu bijelu smjesu. Dodajte mljevene bademe, orahe ili lješnjake. Dodajte žličicu limuna i žličicu ruma te sve zajedno miješajte još nekoliko minuta. Odložite smjesu sa strane. Očistite datulje od koštica i na njihovo mjesto ubacite polovicu oraha. Stisnite svaku datulju, umočite je u smjesu i smjestite u kalup za muffine. Ako nemate kalupe za muffine, datulje obložene smjesom, ravnomjerno i s većim razmacima, razmjestite po limu za pečenje kako se fakiri ne bi spojili. Sušite ih u pećnici najviše 1 sat.