Sastojci:

  • 250 g cvjetače i brokule (samo cvatići; može i zamrznuto)
  • 1 krumpir srednje veličine ili 100 g kuhanog graha ili slanutka (može iz limenke)
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 50 ml vode (u kojoj se kuhalo povrće)
  • 2 ljutike ili mala glavica luka ili bijeli dio manjeg poriluka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica krumpirova škroba ili slanutkova brašna
  • 1 žlica nasjeckanih listića peršina
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeven papar
  • začini po želji: pahuljice sušene paprike, sušeno začinsko bilje, curry prah...

Priprema:

U srednje velik lonac ulijte vodu i stavite na vatru. Dok se voda zagrijava, ogulite i na sitne kockice nasjeckajte krumpir (ako ga upotrebljavate) pa ga prokuhajte oko 5 minuta. Dodajte cvjetaču i brokulu te kuhajte dok povrće ne omekša (pazite da se ne raskuha). Procijedite i pritom sačuvajte 50 ml tekućine pa ostavite da se povrće malo ohladi.

Za to vrijeme zobene pahuljice prelijte sačuvanom vodom u kojoj se kuhalo povrće i ostavite da omekšaju. Oljuštite i nasitno nasjeckajte ljutike (ili luk/poriluk), a češnjak oljuštite i zgnječite. U manjoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i na njemu nekoliko minuta propirjajte luk tako da omekša i postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu pa maknite s vatre.

Kad se povrće ohladilo, zgnječite ga vilicom; upotrebljavate li kuhani grah/slanutak, i njega zgnječite vilicom. Dodajte nabubrene zobene pahuljice i propirjani luk i češnjak te krumpirov škrob (ili slanutkovo brašno). Začinite po ukusu i oblikujte popečke. Ako je smjesa previše ljepljiva i teško ju je oblikovati, dodajte još malo brašna.

Ove popečke možete ispeći na dva načina: na nauljenoj tavi, 4-5 minuta sa svake strane, ili u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, po 10-ak minuta sa svake strane (popečke prije pečenja premažite maslinovim uljem i stavite na lim obložen papirom za pečenje).