Sezona je borovnica, supervoća bogatog antioksidansima i vitaminom C koje obožavamo jesti svježe, ali i u svim vrstama kolača. Jedna od najpopularnijih varijanti deserta s borovnicama su muffini koji mogu dugo stajati te poslužiti kao užina ili pak doručak. Nakon nekoliko dana muffin možete na minutu staviti u mikrovalnu ili pećnicu kako bi vratio svježinu.

Priprema je jednostavna, a preporučamo odvajanje mokrih i suhih sastojaka kako bi se borovnice zadržale na površini i muffini izgledali primamljivije.

Sastojci

Mokri sastojci

1 jaje
240 ml grčkog jogurta
80 ml suncokretovog ulja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
par kapi limunovog soka

Suhi sastojci

260 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g borovnica
naribana korica limuna

Priprema

U zdjeli umutite mokre sastojke - jaje, jogurt, ulje, ekstrakt vanilije, limunov sok. Sve dobro izmiješajte kako bi se smjesa povezala. Potom u drugoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke - brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, koricu limuna i naposljetku borovnice. Sve pažljivo promiješajte kako se borovnice ne bi zgnječile i pustile sok. Zatim suhim sastojcima dodajte mokre i špatulom sve dobro promiješajte dok se smjesa ne poveže.  U kalup za muffine stavite papirnate košarice i napunite ih smjesom. Nakon toga možete na vrh dodati još borovnica. Pecite u pećnici 15-20 minuta na 190 stupnjeva.

4.

Papirnate košarice posložite u kalup za muffine i napunite smjesom. Možete na vrh dodati još malo borovnica da izgleda ljepše.

Pecite na 190 15-20 minuta ili napravite

trik sa čačkalicom – kako bi provjerili da li su muffini pečeni u sredinu zabodite čačkalicu,ako je čačkalica suha i bez tragova tijesta znači da su pečeni.