Tako prhke i lagane, omiljene u mojoj obitelji i među prijateljima koji su uvijek govorili da su to najfinije kiflice koje su probali. Posebnima ih čini rižino brašno koje im daje predivnu prhkost. Odlično je što ih možete napraviti dosta unaprijed jer mogu stajati i do mjesec dana. Naravno, ako izdrže toliko. Kod nas nisu još nikad.

Sastojci za 26 komada:

¼ šalice (40 g) brašna smeđe riže
½ šalice (65 g) polubijelog pirovog brašna
2 žlice (20 g) tapioka praha
prstohvat fine himalajske soli
¼ žličice praha burbon vanilije ili ½ žličice ekstrakta
1 šalica (110 g) fino mljevenog badema
3 žlice (60 g) ohlađenog veganskog maslaca
3 žlice (45 ml) agavina ili javorova sirupa
2 žlice (20 g) xylitola u prahu, za posipanje

Zagrijte pećnicu na 160 °C i obložite dva lima za pečenje masnim papirom.
Prosijte u veću zdjelu brašno, tapioku, sol i vaniliju. Dodajte mljeveni badem i promiješajte. U drugoj zdjeli istucite pjenjačom maslac i sirup u glatku smjesu. Dodajte je suhim sastojcima i miješajte kuhačom ili špatulom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako treba, rukama lagano umijesite da se poveže. Omotajte tijesto prianjajućom folijom i ostavite da se hladi 30 minuta.
Da biste oblikovali kiflice, uzimajte komadiće tijesta i oblikujte ga u kuglice veličine oko 2,5 cm, a zatim među dlanovima oblikujte kao valjak. Stavite ih na masni papir i nježno savinite krajeve da dobijete polumjesec.

Stavite limove jedan po jedan u pećnicu i pecite kiflice 15-ak minuta, dok lagano ne posmeđe po rubovima i postanu čvrste na dodir. Pustite da se hlade 10-ak minuta na limu pa ih pospite xylitolom u prahu i prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
Čuvajte ih u čvrsto zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do mjesec dana.

Napomena:
Umjesto xylitola u prahu za posipanje možete koristiti i tapioka prah pomiješan s malo stevije u prahu.

bake-it-vegan
Maja Brekalo Kuharica 'Bake it vegan' na engleskom jeziku autorice Maje Brekalo