KOLAČ OD ČOKOLADE I LEĆE

Pire od leće
1 šalica leće
2 šalice vode

Stavite leću u posudu za kuhanje zajedno s vodom i ostavite da proključa. Kad zavrije, poklopite, smanjite jačinu vatre i kuhajte dok leća ne omekša, oko 40 minuta. Kad je gotova, sačuvajte malo vode od kuhanja, procijedite i štapnim mikserom izmiksajte u pastu. Prema potrebi, ako je smjesa presuha, dodajte vode u kojoj se leća kuhala.


Biskvit
1 šalica šećera
½ šalice meda
¾ šalice ulja
3 jaja
1 ½ šalica pirea od leće
1 ¼ šalica vode
2 ½ šalice integralnog brašna
½ šalice kakaa
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
4 žlice džema od maline
maslac ili ulje za premazivanje kalupa

Zagrijte pećnicu na 170 ˚C. Namažite lim za kolače s malo maslaca ili ulja. U posudi izmiksajte šećer, med i ulje pa dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte pire od leće i vodu. Dobro izmiksajte.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mješavini s jajima i izmiksajte tako da se sve dobro prožme. Izlijte mješavinu u lim za pečenje ili kalup za kuglof. Ako pečete u kalupu za kuglof, bit će potrebno oko 90 minuta, a u limu za kolače od 40 do 45 minuta. Kako biste bili sigurni da je biskvit gotov, gurnite čačkalicu u sredinu kolača i ako izađe čista, kolač je pečen. Dok se hladi, pripremite čokoladni preljev.

Čokoladni preljev
100 g kvalitetne, crne čokolade
8 žlica mlijeka
100 ml slatkog vrhnja za šlag
2 žličice šećera
5 g maslaca

U vatrostalnoj posudi na pari rastopite čokoladu. U otopljenu čokoladu dodajte slatko vrhnje, mlijeko, maslac i sve dobro izmiješajte. Kada to napravite, maknite posudu s pare i prelijte preko kolača. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi.