Jagode punjene sirom
500 g jagoda
250 g mladog sira
naribana korica neprskanog limuna
2-3 žličice nektara od agave
za ukrašavanje: borovnice i/ili listići metvice
Jagode operite pa im peteljke odrežite nožem kako bi mogle stajati na tanjuru. S gornje ih strane duboko zarežite u obliku slova X pazeći da ih ne prerežete. Pažljivo ih lagano rastvorite. Pjenasto razmutite sir s limunovom koricom i nektarom od agave te time napunite jagode (to ćete najlakše učiniti slastičarskom štrcaljkom). Na vrh stavite po borovnicu ili listić metvice.
Veganska varijanta
za nadjev:
110 g indijskih oraščića, namočenih u hladnoj vodi preko noći
2 žlice vode
1 žlica kokosova ulja
1-2 žlice limunova soka
naribana korica neprskanog limuna
1 žlica nektara od agave
Namočene indijske oraščiće, 2 žlice vode, kokosovo ulje, limunov sok i koricu stavite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu; nekoliko puta prekinite miksanje kako biste lopaticom pokupili smjesu sa stijenki posude. Ako je smjesa pregusta pa miksanje zapinje, ulijte još 1 žlicu vode te smiksajte. Smjesu stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se ne stvrdne, 3-4 sata. Potom njome nadjenite jagode.