SASTOJCI ZA TIJESTO
šalica polubijelog brašna
šalica kukuruznog brašna
šalica cjelovitog pšeničnog ili pirovog brašna
vrećica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1-1,5 šalica vode
žlica ulja
Izmiješajte sve tri vrste brašna zajedno s praškom za pecivo i solju. Postupno dodajte vodu i mijesite rukama. Tijesto ne smije biti teško i suho već rahlo. Dovoljno je mijesiti toliko dok se sastojci ne sjedine u homogenu smjesu koja se ne lijepi za prste. Na kraju dodajte ulje i premijesite tijesto.Gotovo tijesto za pizzu rastegnite i razvucite rukama na nauljenom i pobrašnjenom pravokutnom limu za pečenje, promjera 32 cm.
ZAMJENA ZA SIR
150 g tofua
žlica umeboshi octa
1 dl sojinog vrhnja
prstohvat bosiljka
Vilicom usitnite tofu, dodajte mu bosiljak, sojino vrhnje i umeboshi ocat. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta.
ZAMJENA ZA RAJČICU
2 mrkve
peršin
mala oguljena cikla
2 prstohvata bosiljka
2 prstohvata timijana
2 žlice maslinovog ulja
Skuhajte cijelu mrkvu, peršin i ciklu. Ručnim mikserom napravite pire u koji ćete staviti začine i maslinovo ulje.
NADJEV
2 žlice kukuruza
1/2 luka
10 maslina kalamata
50 g tikvica
3-4 šampinjona ili shitake gljiva prženih na ulju
origano
Posložite na pizzu zamjenu za rajčicu, zatim lagano stavite zamjenu za sir, bez pritiskanja. Na tofu stavite kukuruz, tanke ploškice tikvice, gljive i luk narezan na polumjesece. Pred kraj pečenja stavite i masline.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta. Kad izvadite iz pećnice, začinite origanom.