Obilje kalija nalazi se u koromaču, drevnom mediteranskom povrću jedinstvenog sastava i arome. „Koromač je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i raznim antioksidansima koji jačaju imunitet i djeluju protiv štetnih mikroorganizama. Lukovica koromača izvrsna je svježa u salatama ili pirjana kao prilog jelima, te u juhama i varivima“, preporučuje Anita Šupe.
Mnogima je prva asocijacija na koromač ljekoviti čaj od njegovih sjemenki koji ublažava probavne tegobe poput grčeva i nadutosti.
U knjizi Liječenje povrćem poznati hrvatski travar Ivan Lesinger nazvao je ljekovitost koromača sveobuhvatnom jer se on u narodnoj medicini koristi i protiv bolesti očiju, kože, srčano-žilnog, dišnog i mokraćnog sustava... Također, koromač je drevni prirodni lijek protiv trovanja teškim metalima i ugriza zmija.
Lesinger je posebno istaknuo blagotvornost koromača za žensko zdravlje, uz napomenu da se ne smije piti u trudnoći. Inače je koristan jer pospješuje izlučivanje mlijeka u dojilja, a oblozi od koromača preporučuju se protiv upale dojki. Prema Lesingeru, koromač izvrsno potiče rad jajnika i uravnotežuje menstruaciju.