Na početku nimalo jednostavnog i dugotrajnog procesa izrade čokolade stoji glavna sirovina – zrno kakaa, odnosno osušena fermentirana sjemenka kakaovca. Njezin specifičan gorak okus jedva se može usporediti s tablom čokolade iz trgovine, a pomiješan sa svježim ili suhim voćem, orašastim plodovima, desertom ili jogurtom postat će opuštajuća zakuska.
Dobrobiti
Opravdano nosi naziv hrana bogova, a koliko su bila cijenjena govori i činjenica da su zrna kakaovca bila prihvaćena kao sredstvo plaćanja u civilizaciji Maja. Djeluju kao prirodna „pilula“ protiv stresa i depresije. Naime, plod kakaovca sadržava kemikalije koje su prirodno prisutne u mozgu. Plod kakaovca djeluje kao obrambeni štiti od stresa, a kemikalije koje sadržava potiču stvaranje serotonina, neurotransmitera odgovornog za dobro raspoloženje, anandamida i dopamina koji pružaju osjećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja. Feniletilamin iz zrna kakaa povećava koncentraciju i budnost. Važan je i izvor antioksidansa u čemu prestiže i crno vino i zeleni čaj.