Osobe koje se hrane zdravo imaju smanjen rizik od depresije

„Studija govori u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana ima velik potencijal u smanjenju simptoma depresije i njezinoj prevenciji“, izjavila je znanstvenica Anu Ruusunen, predstavivši rezultate studije u svojoj doktorskoj disertaciji. Osobe koje pate od depresije često se hrane nezdravo te unose u organizam malo hranjivih tvari.

Zdrava prehrana, s mnogo povrća, voća, cjelovitih žitarica, piletine, ribe i nemasnog sira, smanjuje učestalost simptoma i rizik od razvoja depresije, pokazalo se tijekom cijelog razdoblja ispitivanja. Uz to, sudjelovanje u trogodišnjoj interventnoj studiji promjene životnog stila također je pridonijelo smanjenju simptoma depresije. No na to je posebno utjecalo smanjenje tjelesne težine.

Nezdrava hrana pojačava simptome

Nezdrava hrana, šećer i mesne prerađevine često pojačavaju simptome depresije. Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega-6 i omega-3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Ova je studija bazirana na studiji KIHD (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) u kojoj su istraživači 13 godina pratili više od 2000 srednjovječnih i starijih Finaca. Njihove su prehrambene navike praćene različitim upitnicima i dnevnicima, a podaci o pojavljivanju depresije dobiveni su od nacionalne bolnice.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim utjecajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitetu života. Upravo zato i postupak liječenja, ali i prevenciju treba gledati iz različitih kutova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promjene životnih i prehrambenih navika.

Više o istraživanju saznajte ovdje