Brojna ljekovita svojstva
Priča o jabuci u službi zdravlja počinje prije oko 2500 godina, kad je Hipokrat u liječenju upotrebljavao jabučni ocat, proizvod koji nastaje fermentacijom jabučnice.
Budući da je bogat vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, jabučni ocat može se nazvati i bionutritivnom bombom. Dobar je izvor kalija (pa alkalizira krv), a sadrži i natrij, magnezij fosfor, kalcij i željezo. Jabučni ocat, tj. njegova octena kiselina, pomaže u čišćenju bubrega i mokraćnog sustava od nakupljenih otrova. Pravi je prirodni neprijatelj bakterija, ali i povećava koncentraciju i umne sposobnosti.
I na kraju – pomaže u uspostavi normalnog metabolizma te smanjuje neutaživu želju za masnom i slatkom hranom. Ovo posljednje svojstvo posebno je zanimljivo u ovo proljetno razdoblje, kad se mnogi pokušavaju riješiti kilograma nakupljenih tijekom zime.
Reguliranje apetita
Učinkovitost jabučnog octa u reguliranju apetita potvrdila su i istraživanja. U jednom, objavljenom 2005. u European Journal of Clinical Nutrition, znanstvenici su subjektima u eksperimentalnoj skupini davali kruh s malim, srednjim i velikim količinama jabučnog octa dok su ljudi u kontrolnoj skupini jeli običan kruh. Rezultati su pokazali da su oni koji su jeli kruh u kombinaciji s octom imali veći osjećaj sitosti, a stupanj sitosti povećavao se s količinom konzumiranog jabučnog octa.
U istom istraživanju znanstvenici su provjerili i kakav učinak jabučni ocat ima na razinu glukoze u krvi 15 do 30 minuta nakon obroka. Otkrili su da su ljudi koji su uz kruh dobili male i srednje količine octa imali manju razinu glukoze u krvi od onih koji nisu dobili jabučni ocat. Skupina koja je konzumirala najveću količinu octa zadržala je nižu razinu glukoze u krvi i 90 minuta nakon obroka.
To svojstvo jabučnog octa posebno je važno jer su upravo nagli skokovi, a potom padovi glukoze u krvi odgovorni za česte napadaje gladi. Dakle, ovog proljeća u svoj jelovnik uvrstite jabučni ocat! Kruh u kombinaciji s octom možda ne zvuči baš primamljivo, ali zato možete pojesti salatu začinjenu jabučnim octom ili uz obrok popiti čašu vode sa žlicom ili dvije jabučnog octa. Ne odgovara li vam njegov okus, možete nabaviti jabučni ocat u kapsulama ili šumećim tabletama.