Kamene soli

Kamena sol nastala je prije nekoliko milijuna godina nakon što su presušili veliki oceani, a danas se dobiva iskapanjem u rudnicima. Posebna vrsta kamene soli je tzv. kuhana sol koja se dobiva vađenjem naslaga soli na danas visokim mjestima gdje je nekada bilo more. Ta sol je ponekad tako duboko u stijeni da su za njeno vađenje potrebne cijevi slične onima za vađenje nafte. Najpoznatije nerafinirane kamene soli su:

Gorka sol bogata je magnezijevim sulfatom – otud joj gorčina i hrvatski naziv, dok je engleski naziv (epsom) dobila po gradu Epsomu u kojemu je prvi put posebno proizvedena ispiranjem porozne stijene. Magnezij iz gorke soli umiruje mišiće pa smanjuje bore, regulira pH kože, djeluje protuupalno, zaustavlja rast bakterija te potiče znojenje i izbacivanje toksina iz kože i tijela. 

Detoks kupka s gorkom soli


Crna sol
dobivena je iz vulkanskih nakupina u Pakistanu i Indiji. Bogata je željezom koje potiče stanično disanje pa tako i regeneraciju tkiva. Budući da vitamin C potpomaže apsorp­ciju željeza, ovu je sol, pogotovo za tretmane uljepšavanja, dobro koristiti u spoju s limunovim sokom ili jabučnim octom koji obiluju vitaminom C.  

Himalajska kristalna sol smatra se najčišćom na Zemlji jer potječe iz pramora – nezagađenog ekosustava starog više od 250 milijuna godina. Sadrži više od 80 minerala, a najbogatija je kalijem, kalcijem i magnezijem koji potiču obnovu stanica kože. Kalcij smanjuje izlučivanje histamina koji izaziva crvenilo i nadraženost kože, pogotovo u ljetnim mjesecima, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na alergiju i nadraženost zbog izlaganja suncu. Zato je himalajsku sol dobro koristiti u raznim tonicima za kožu.   

Peruanska ružičasta sol potječe s Anda, a u nizinu je nanose vrući izvori. Bogata je magnezijem i natrijem, što je odlična hidratacijska formula za kožu jer je natrij zadužen da u stanice unosi vodu, koju regulira magnezij. 

Morske soli

Morska nerafinirana sol nastaje prilikom isparavanja morske vode u velikim bazenima u kojima se sol taloži i suši pod utjecajem sunca i vjetra. Poznate vrste ove soli su:

Krupna morska sol, koja se često zove i izvorna morska sol, sadrži oko 60 minerala i silicij, važan antiage oligoelement koji je sastavni dio makromolekula koje izgrađuju vezivno tkivo kože – elastin, kolagen, proteo­glikan i glikoprotein.

Ciparska crna sol i havajska crna vulkanska sol ne sadrže lavu, kako se to često smatra, ali su pomiješane s aktivnim ugljenom koji im daje specifičnu boju. Obje soli bogate su željezom, magnezijem i cinkom koji u kombinaciji s ugljenom detoksiciraju, smanjuju iritacije i svrbež te isušuju masnoću na koži.  

Maldon ili atlantska sol iz Engleske grublje je strukture i sadrži prirodni jod koji sprečava iritacije te selen koji podiže imunitet i smanjuje rizik nastanka malignih oboljenja na koži.  

Cvijet soli može se proizvoditi isključivo na prirodni način jer se skuplja na površini mora kao tanak sloj listića soli koji se „hvataju“ u sita. Bogat je kalcijem koji regulira propusnost krvnih žilica, magnezijem koji regulira kiselost i temperaturu kože, bakrom koji pomaže izgradnju elastina i jodom, prirodnim antiseptikom, pa je ova sol pravi melem za kožu.

Sprej za čistu kožu lica


Sol Mrtvog mora
. Iako samo ime ne obećava mnogo, sol Mrtvog mora, koje se nalazi između Izraela i Jordana, često se zbog visoke koncentracije soli i minerala poput magnezija, kalijeva klorida, kalija, kalcijeva bromida, stroncija i cinka koristi u tretmanima ljepote jer potiče regeneraciju, regulira kiselost kože i smiruje upale. Mnogi su paradoksi povezani uz Mrtvo more – njegov položaj je gotovo 417 metara ispod razine mora, a sadrži gotovo šest puta veću koncentraciju soli i mineralnih tvari nego oceani jer se u njega ulijeva rijeka Jordan koja ga puni mineralima. Zbog visokih temperatura zraka, voda iz mora vrlo brzo hlapi, no ostaje otopina mineralnih soli koja je 10 puta koncentriranija nego u ostalim vodama.