Osjećate li često tjeskobu ili anksioznost? Psiholozi preporučuju tehniku 333 koja ublažuje simptome stresa

Osjećaji tjeskobe, straha i anksioznosti postaju sve učestaliji, a moćno pravilo 333 pomaže izboriti se s ovim negativnim emocijama

Shutterstock

Anksioznost je stanje s kojim se suvremeni čovjek sve češće suočava. To je osjećaj nelagode i brige koji može biti iscrpljujući, pa čak i utjecati na kvalitetu samog života. Ovo stanje može biti povezano s napadajima panike, strahom, nelagodom ili općenito neugodnim osjećajem da će se nešto loše dogoditi.

Osobe koje se susreću sa simptomima anksioznosti trebale bi potražiti savjet i pomoć stručnjaka u vidu psihoterapeuta i psihologa, jer ovo stanje ne treba ignorirati i zanemariti. Postoje i razne dodatne i potporne tehnike i vježbe koje mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe. Jedna od njih je moćna tehnika 333!

Ova tehnika podrazumijeva da u trenucima tjeskobe obratite pozornost na sljedeće:

  • 3 stvari koje možete vidjeti
  • 3 stvari koje možete čuti
  • 3 stvari koje možete dodirnuti

Pravilo 333 djeluje tako da svoja osjetila koristi kao alat za ponovno povezivanje sa svojim tijelom, sa samim sobom, za otpuštanje opsesivnih misli i ublažavanje osjećaja tjeskobe. Ideja je usredotočiti se na stvari oko sebe, na predmete i ljude koje vidite, na sve što čujete, te dodirnuti stvari oko sebe i osjetiti od kojeg su materijala napravljene.

Ova se vježba u nekim situacijama može činiti teškom, bit će vam nemoguće izvesti je na određenom mjestu ili u određeno vrijeme – možda nećete čuti zvukove ili nećete imati oko sebe ništa za dodirnuti, ali to može biti bilo što. Zvuk može biti otkucavanje sata, pucketanje prstiju ili šuštanje lišća. Također, možete dirati bilo što, bilo da se radi o dijelovima tijela, odjeći ili tlu na kojem stojite.

Prakticiranje ove metode je jednostavno i odmah vas vraća u sadašnji trenutak, smanjuje stres i potiče vas da se fokusirate na nešto drugo, opipljivo, opuštenije... Probajte!

Izvor: Sensa.mondo.rs