Isti dan kad ovoga mjeseca Venera mijenja znak, 5. studenoga, to čini i Merkur, ulaskom u Škorpiona. I inače se njihove energije sada skladno dopunjuju pa misli i razgovori o tipično Venerinim temama postaju prilično ozbiljni, a vrijeme je i za iznošenje istine o tome koga volite i što želite. No za razliku od Venere, koja će u Jarcu ostati čak četiri mjeseca, brzi će Merkur u Škorpionu ostati puno kraće, do 24. studenoga.

Ulazak u duboke vode

Ulazeći u duboke emocionalne vode toga znaka, on zahtijeva više dubine i sposobnosti da se govori o svojim osjećajima, pa i vlastitoj ranjivosti i bolnim iskustvima, te da se i delikatne stvari direktno adresiraju. U Škorpionu se dodatno povećavaju Merkurove sposobnosti analiziranja bilo kakvih problema i procesa jer može zahvatiti vrlo duboko i doći do same biti stvari. Taj planet koji utječe na naš način razmišljanja i komuniciranja ponajviše se povezuje s intelektualnim sposobnostima i racionalnim razmišljanjem, a kad je u Škorpionu, oni su isprepleteni s intenzivnim emocijama.

Škorpionova je energija sad naglašena jer u njemu su Sunce, Mars i Merkur, i to netom nakon mlađaka u istom znaku. Sve to navodi nas da gledamo ispod površine, usredotočimo se na tajne i tabue, tražimo duboke istine. Za neke ovo može biti vrijeme tišine jer istražuju duboko unutar sebe, drugi će pak možda izložiti i pročistiti nešto mračno jer Merkur u Škorpionu ima hrabrosti suočiti se s istinom i govoriti o stvarima koje mnogi ne žele čuti. Sad je vrijeme da se otpusti sve što sprječava emocionalno iscjeljenje.

Ništa nije kao što se čini

Škorpiona nazivaju detektivom zodijaka pa u ovom razdoblju raste želja da se dođe do smisla svih stvari kao i sposobnost da se vide suptilni detalji neke situacije. Upravo ta vrlo snažna potreba da se ide dublje, da se secira, istražuje i razumije izvore situacija i motivaciju ljudi omogućit će nalaženje rješenja za složene probleme. Merkur u Škorpionu zna da ništa nije kao što se čini, da je ono što se vidi izvana samo vrh ledenog brijega i da treba duboko kopati da bi se razumjela bit nečega. Zato po cijenu toga da ga se smatra nepovjerljivim, ništa ne uzima zdravo za gotovo, nego sam istražuje. Njemu ništa ne može promaknuti.

Taj neprestan poriv da se traži istina idućih će tjedana obojiti ono što se uobičajeno povezuje s Merkurom: razmišljanje i komunikaciju. Oni postaju dublji, prodorniji, pozorniji kao da su nam osjetila postala osjetljivija na sve oko nas. Skloniji smo sumnjati, verificirati, istraživati, primjećivati sve ono što se ne uklapa ili nam se čini sumnjivim, ono na što nas upozorava naša intuicija, koja je sad osobito jaka. U komunikaciji smo skloni odmah ići u bit stvari, govoriti bez zamatanja u celofan. Štoviše, konvencionalne fraze koje ne znače ništa, licemjerje, površna rješenja, pometanje pod tepih i sl. sad bi nam mogli jako ići na živce.