Zimski solsticij najkraći je dan u godini na sjevernoj polutki, vrijeme je tijekom kojeg ulazimo u tamnu noć duše. Također se vjeruje da je na solsticij najtanji veo između ovog svijeta i viših dimenzija, što nam omogućuje da s većom lakoćom dotaknemo galaktičke energije i anđeoska carstva.

Prosinački solsticij također označava prelazak Sunca u zemljani, prizemni znak Jarca. Jarcem vlada planet Saturn, a veliki poganski festival poznat kao Saturnalije slavio se u ovo doba godine. Mnoge tradicije Saturnalija, poput davanja darova i kićenja drveća, vuku svoje korijene iz ovog drevnog festivala.

Tamna noć duše

21. prosinca doživljavamo najkraći dan i najdužu noć u godini. Povećani sati tame vode nas da uđemo u tamnu noć duše, vrijeme povlačenja tijekom kojeg možemo ući unutar sebe i čuti suptilnije pokrete našeg bića. Ponekad se samo u tami zaista možemo osjećati ugodno biti ono što jesmo. Kada nas Sunce obasja, možemo se osjećati izloženima, možemo osjećati da moramo djelovati na određeni način.

Kada su svjetla ugašena, kada smo samo mi, sami sa svojim mislima u ponoć, tada zaista možemo zaroniti duboko u svoju srž i suočiti se licem u lice s novom istinom o tome tko smo. Ovo vrijeme svima nam je prilika da uđemo u tamu. Da se maknemo se sa svjetla reflektora i umjesto toga sjednemo i bivamo sami sa sobom i vlastitom istinom.

Ovu istinu ne trebamo nikome objašnjavati niti je moći zamotati lijepom mašnom. Ne trebamo identificirati svoje osjećaje ili ih čak ni zapisivati da bismo bili analizirani. Samo moramo sjediti s njima i dopustiti im da budu. U tami, naše misli nisu važne. Naši osjećaji su ti koji mogu istinski zasjati. Naš je emocionalni glas taj koji dobiva priliku govoriti, a mi mu moramo dopustiti da se čuje.

Moramo zaboraviti etikete i prosudbe uma, i umjesto toga, dopustiti sebi da osjećamo snagom srca. Kad sjedimo u mraku i samo sebi dopustimo da budemo, koji se osjećaji pojavljuju? Koja nelagoda raste? Što se događa kada samo sebi dopustimo da budemo?

To nas tamna noć duše zove da se predamo. To je ono što nas se potiče da prakticiramo. Moramo prestati govoriti i početi slušati.
Moramo pronaći tišinu, jer kada to učinimo, moći ćemo zakoračiti u novu snagu i novu istinu o tome tko smo zapravo.

Rituali koje možemo prakticirati za vrijeme zimskog solsticija
Pexels 

Rituali za zimski solsticij

Ritual koji se predlaže za vrijeme zimskog solsticija jest sjedenje u tami. Ugasite svjetla i dopustite si samo sjediti u mračnoj sobi. Provjerite možete li držati oči otvorene i samo promatrati kako se osjećate dok sjedite u mraku. Pokušajte se udobno smjestiti i samo disati. Ako bilo kakve misli doplove, dopustite im da prođu bez bavljenja njima.

Možda ćete to moći činiti samo nekoliko minuta, ali provjerite možete li prevladati tjeskobu ili nemir koji se pojavi. Nakon sjedenja u mraku, okupajte se u opuštajućoj kupki. Napunite kadu umirujućim uljima i solima i samo si dopustite da se očistite od svih osjećaja ili misli koje više ne želite nositi. Ovo je vrijeme za odmor i razmišljanje. Budite nježni prema sebi i provedite vrijeme da saznate tko ste zapravo daleko od svjetla. 

Izvor: Forever conscious