Od davnina biljke imaju važnu ulogu u duhovnosti. Od konzumacije, paljenja, sve do ritualnih procesa, koriste se na svim stranama svijeta, a koriste ih svi – od šamana do početnika meditanata. Paljenje biljaka i biljnih produkata u svrhu harmonizacije tijela, polja, prostora naziva se kađenje.

Kađenje je prijenos esencije biljke u prostor čime podižemo vibraciju prostora i tako ga čistimo od sve guste, ustajale energije. Benefiti kađenja su mnogobrojni: uzemljivanje i prisutnost u sadašnjem trenutku, posvećivanje prostora za meditiranje ili ceremonije, čišćenje prostora, harmoniziranje tijela ili polja osoba, i mnogi drugi. Kaditi možemo prije učenja da razbistrimo um i lakše se fokusiramo. Također, kaditi možemo i određene predmete koji su imali prijašnje vlasnike ili jednostavno osjećamo da nose tešku energiju, emotivni naboj i slično.

U našem podneblju najviše se koriste tamjan i svežnjevi kadulje, no sve zastupljeniji su ružmarin, lavanda, timijan, cedar i sveto drvo palo santo.

Kađenje kaduljom zastupljeno je od davnina, potječe iz šamanske kulture, a danas je najzastupljenije u svakodnevnoj uporabi. Medicina kadulje je naveliko poznata, umiruje duh, fokus, vraća nas u prisutnost, raspršuje gustu energiju (energiju niske vibracije), pomaže kod respiratornih problema, prehlada, nesanice. Ako se osjećamo napeto, anksiozno, pod stresom smo, raspršeni… postavljanjem namjere usklađivanja našeg duha, uma i tijela u procesu kađenja pomaže nam osjetiti sadašnji trenutak i otpustiti tešku energiju iz našeg polja.

Ana Gregl
Ana Gregl Ana Gregl

Biljke koje koristimo za kađenje biramo intuitivno, tako smo najsigurniji da je upravo ta medicina za nas. Biljni svežnjevi mogu biti od jedne biljke ili kombinacije više njih, na primjer česte su kombinacije kadulja + lavanda, kadulja + ružmarin, ružmarin + timijan + neven i slično. Biljke nas privlače ovisno o namjeri koju imamo i medicini koja nam je potrebna.

kađenje
Ana Gregl 

Kako izgleda proces kađenja?

Primimo biljni svežanj u ruke, nekoliko puta duboko udahnemo i izdahnemo, umirimo se. Zahvalimo majci zemlji na daru koji jest ova biljka, kao i na svim rukama kroz kroje je prošla da stigne do nas. U srcu postavimo namjeru za kađenje i zapalimo svežanj. Udahnemo miris bilja i osjetimo s kojim dijelom tijela rezonira ova vibracija, ili gdje najviše poziva na sklad.

Rukama ili lepezom raspršujemo dim po tijelu/polju, ili po prostoru, odozgo prema gore i prepuštamo se duhu biljke da nam bude medicina i vodič. Kada kadimo prostor uvijek pristupamo s namjerom podizanja vibracije, kreiranja sklada i za najviše dobro svih koji u tom prostoru borave. Na kraju kađenja još jednom zahvalimo te dobro provjetrimo prostor.

kađenje
Ana Gregl 

S obzirom na sve veću rasprostranjenost kađenja i eksploataciju prirodnih resursa (neke biljke rastu u samo određenim dijelovima svijeta i beru se u točno određenom vremenu, ponekad se čeka i nekoliko godina) pozivam na korištenje lokalno uzgojenog bilja i izrađenih proizvoda, te svjesno i umjereno pristupanje svemu što koristimo. Biljke su pomagači i vodiči i s njima surađujemo s poštovanjem.

Svežnjevi su dostupni i za kupovinu preko Instagram profila Ane Gregl.