Jeste li se nekada probudili ujutro s utiskom da ste izgubili kontrolu nad svojim životom? Da više ne znate što je dobro, a što je loše? Da ne znate kuda ste i zašto krenuli? Svako od nas ima takve dane ispunjene dilemama i teškim trenucima, uopće niste usamljeni u toj situaciji.

Ako ste uvidjeli da više nemate kontrolu i da je potrebno nešto učiniti kako bi se takvo stanje promijenilo, to je već pola odrađenog posla. Sada vam ostaje smisliti kako to učiniti. Ako pomoć potražimo među mudracima istočnjačke filozofije, otkrit ćemo da kontrola života nema veze s akcijom, već upravo suprotno. Ne djelovanje je stup taoističke filozofije. Naziva se još i Wu wei ili "akcija kroz neaktivnost", a sastoji se od tri koraka - vjerujte, cijenite i samo živite.

Vjerujte da je baš tako trebalo biti
Prema ovom principu taoizma, sve što se događa u našem životu, događa se s razlogom. Vjerujte da je tako i prihvatite situaciju kao takvu i kao ono što ne možete promijeniti. Ako nešto ne ispunjava vaša očekivanja, to je znak da vam možda uopće nije ni trebalo. Kada dođe do teških trenutaka i prepreka, ne dozvolite da vas one sruše, ne podliježite pritiscima svog uma da odustanete, već nastavite dalje! Vjerujte svojoj intuiciji i Univerzum će učiniti sve ostalo. Vjerovati u ono što se događa je najbolja stvar koju možete učiniti kada ste zbunjeni ili prolazite kroz teška vremena.

Cijenite ono što imate
Pogledajte oko sebe i pokušajte vidjeti što sve imate i budite zahvalni na tome. Pritom se ne misli samo na materijalno. Primijetite ljepotu oko sebe: vedro nebo, cvrkut ptica, zelenilo u parku, kavu u miru i tišini... Zahvaljujte se svakodnevno na svemu što imate i uskoro ćete primijetiti da ste se prestali žaliti na život. Cijenite ljude koje imate u svom životu. Recite im koliko ih volite, pokažite im da vam znače, učinite nešto lijepo za njih. I što je najvažnije, naučite im oprostiti.

Samo živite
Razmotrite svoj život. Analizirajte svoju prošlost i pokušajte zamisliti bolju budućnost. Zamislite je, ali pazite da se ne zanesete fantazijama. Ne treba se sve dogoditi onako kako ste vi zamislili u svojoj glavi, jer život nije nešto što može programirati do detalja. Budite zahvalni za sadašnji trenutak. Vaša intuicija će biti vaš vodič kroz život. Vrlo brzo ćete početi primjećivati da su svuda oko vas nove prilike. Čak i ako se sve sruši, pogledajte u vlastite ruševine i osmislite što se novo od njih može napraviti. Uvijek možete početi ispočetka.