Sayadaw U Pandita bio je budistički redovnik poznat po svojem nepokolebljivom uvjerenju da je prosvjetljenje moguće. U očekivanju da ga njegovi učenici postignu, od njih je tražio da meditiraju, spavaju tek 2 do 5 sati tijekom noći, kao što im nije bilo dopušteno čitati, pisati niti pričati.

Jedan od njegovih učenika bio je Cory Muscara, današnji učitelj i motivacijski govornik koji na svojem Instagram profilu često dijeli sadržaj o temama mindfulnessa i pozitivne psihologije. Iako mu je to iskustvo bilo veoma bolno i mukotrpno, smatra da mu je ipak uvelike pomoglo: „Kroz njegova učenja moj se život promijenio na načine koje ne mogu opisati“, poručuje.

U nastavku, prenosimo lekcije koje je naučio tijekom tog iskustva:

1) Pronalaženje sebe je čin ljubavi. Izražavanje je čin pobune.
2) Veća tolerancija na nelagodu jest znak rasta. 
3) Nije tvoja krivnja tko si, ali to je tvoja odgovornost.


4) Želje koje se javljaju u uznemirenosti više su usklađene s vašim egom. Želje koje se javljaju u tišini više su usklađene s vašom dušom.
5) Odugovlačenje je odbijanje ili nemogućnost da se suočite s teškim emocijama.
6) Trenutak prije otpuštanja nečega često je i onaj trenutak kad se najjače držimo nečega.
7) Ne možete pronaći svoj mir u traženju stabilnosti. Pronalazite ga opuštajući se u nestabilnosti.
8) Ono što najviše mrzite kod drugih, obično je ono što najviše mrzite na sebi.
9) Najveći životni trik jest u tome kako da postanete prijatelj samome sebi. Kad to učinite, sve postaje lakše.
10) Što vam je ugodnije u vlastitoj koži, to manju potrebu imate za uređivanjem svijeta oko sebe da vam postane udobniji.
11) Zanimljiva stvar se događa kad se počnete sviđati samome sebi. Više vam ne trebaju sve one stvari za koje ste mislili da su vam potrebne da budete sretnima.
12) Ako ne uvježbate svoj um da cijeni ono što je dobro, uvijek ćete težiti nedostižnom – čak i kad su stvari sjajne.
13) Uvjerenje da u budućnosti postoji neki trenutak koji je više vrijedan naše prisutnosti od onog u kojem se trenutno nalazimo razlog je tome zašto nam tako često nedostaju naši životi.
14) Ne postoji niz uvjeta koji vode do trajne sreće. Trajna sreća ne dolazi od uvjeta, već od učenja kako da se prilagodimo uvjetima koje imamo.
15) Često moramo izaći iz usklađenosti s ostatkom svijeta kako bismo se vratili u usklađenost sa samim sobom.

Najvažnije lekcije iz iskustva meditacije
Pexels 


16) Pravo samopouzdanje izgleda kao poniznost. Više ne morate oglašavati svoju vrijednost jer ona ne dolazi s mjesta koje zahtijeva potvrdu i odobrenja drugih.
17) Negativne misli neće manifestirati negativan život. Ali one nesvjesne negativne misli hoće.
18) Ne možete natjerati sebe da doživite prosvjetljenje. Morate se sprijateljiti sa sobom da biste mogli nadmašiti samog sebe.
19) Svaki trenutak ima 3 sloja: vaše iskustvo, vašu svijest o iskustvu i vašu priču o iskustvu. Budite svjesni te priče.
20) Misli ti ne lutaju. Kreću se prema onome što smatraju najzanimljivijim. Kako biste poboljšali fokus, postanite znatiželjni oko toga što je ispred vas.
21) Život se nastavlja bez obzira na to obraćate li na njega pozornost ili ne. Mislim da je to razlog zašto je protok vremena toliko zastrašujuć.
22) Visoka tolerancija na bol je dvosjekli mač. Ključna je za samokontrolu, ali isto tako nam omogućuje da prevladamo bol koja je proizašla iz naše neusklađenosti.
23) Vrhunska iskustva su zabavna, ali naučiti cijeniti obične trenutke ključ je za ispunjen život.
24) Ne možete vježbati izbjegavati povezivanje. Možete samo pokazati svom umu patnju koju privrženost stvara. Kad to um bude jasno vidio, otpustit će.
25) Meditacija može lako postati potiskivanje. Nemojte koristiti koncentraciju da biste izbjegli ono što vam je neugodno.
26) Ključ meditacije nije u tome da se osjećate dobro. Radi se o svjesnosti onoga što osjećate. Međutim, na kraju se zbog toga osjećate dobro.
27) Jedan od najdubljih mira koji možemo iskusiti jest živjeti u integritetu. Možete lagati drugima o tome tko ste, ali ne možete lagati svom srcu.
28) Pazite da buka vašeg uma ne nadglasa šapat vašeg srca.
29) Život se uvijek događa u samo jednom trenutku. To je sve za što si odgovoran.
30) Redovnici vole prditi dok meditiraju. Mudrost otpuštanja izražava se u mnogim oblicima.
31) Ne možete hakirati životnu mudrost. Morate obaviti posao.