Duhovno buđenje mnogo je učestalije nego što bismo mogli pomisliti. Ne događa se samo redovnicima i misticima, nego i naizgled sasvim običnim ljudima u svakodnevnom životu, čak i onima koji ne znaju ništa o tradicionalnoj duhovnosti, piše Psychology Today.

Općenite karakteristike budnosti

Budnost je stanje ekspanzivne i pojačane svijesti, a uključuje 4 različita aspekta ili domene.

  • Prva domena je percepcijska svjesnost. Kada se čovjek probudi, svijet oko njega postaje stvarniji, ljepši, svježiji, živopisniji i življi. Stvari koje se smatraju običnim postaju ljepše i fascinantnije. Kao da pada veo i odjednom se svijetu dodaje dodatna dimenzija stvarnosti.
  • Druga domena je intenziviranje subjektivne svijesti. Postajemo svjesni nove dubine i bogatstva unutar vlastitog bića. Putujemo dublje u sebe, postajemo svjesni potencijala i energija koje prije nismo osjetili.
  • Treće, duhovno buđenje je širenje intersubjektivne svijesti. To se odnosi na našu povezanost s drugim ljudskim bićima, živim bićima i prirodnim svijetom. U duhovnom buđenju stječemo intenzivniju povezanost. Osjećamo empatiju i intenzivnost suosjećanja s drugima. Zbog toga je buđenje povezano sa suosjećanjem i altruizmom.
  • Konačno, u buđenju dolazi do širenja konceptualne svijesti. Nadilazimo usku egocentričnu percepciju u kojoj su naše ambicije i osobni interesi najvažniji. Postižemo svjetonazorsku svijest u kojoj su društvena i globalna pitanja jednako važna ili važnija od osobnih pitanja. Više se ne poistovjećujemo s određenom nacijom, vjerskom ili etničkom skupinom. Ako imamo ikakav osjećaj identiteta, to je samo s ljudskom rasom kao cjelinom. Osjećamo srodstvo sa svim drugim ljudskim bićima unatoč razlikama u nacionalnosti, izgledu ili etničkoj pripadnosti.

Mjerenje budnosti - 5 znakova duhovnog buđenja

Duhovno buđenje ne događa se uvijek i za svakoga u jednakoj mjeri, nego je stupnjevito. Navedena stupnjevitost ovisi o mnogo različitih osobnih faktora za svakoga pojedinca, ali nije statična i moguće je s vremenom doći na višu ili nužu razinu budnosti.

1. Blagostanje

Blagostanje je potpun osjećaj duboke sreće neovisne o materijalnom i fizičkom svijetu, a javlja se sasvim spontano i ne usmjeravaju ga naše misli i želje.

2. Osjećaj povezanosti i cjelovitosti

Povezanost sa svijetom oko sebe naglašava cjelovitost nas kao bića. U ovome kontekstu, mi sebe ne doživljavamo kao posebnog pojedinca, nego dio cjelovitosti Svemira. 

3. Pojačana percepcija

Moguće je da ćemo u periodu duhovnog buđenja početi pojačano percipirati svijet oko sebe, čak i određene pojedinosti koji bi inače sasvim sigurno prošle nezapaženo od strane našeg fokusa.

4. Autentičniji odnosi

Odnosi koje ćemo tek započinjati bit će puno autentičniji i posebniji, ali neće nas svaka nova osoba koju upoznamo privuči na način da je poželimo imati u svojem životu. Tražit ćemo više, a to ćemo i dobiti. 

5. Uživanje u samoći i neaktivnosti

Neće nam biti potrebno okruživati se velikom grupom, nego ćemo više cijeniti trenutke u samoći i kontemplaciji s vlastitim mislima. Cijenit ćemo mir i udobnost više nego ikada prije. 

Uklanja li mjerenje budnosti magiju trenutka?

Budnost je posebno stanje bića, različito od uobičajenog ili običnog stanja budne svijesti odrasle osobe. Odnosno, riječ je o psihološkom stanju koje se može pojaviti unutar i izvan konteksta duhovnih tradicija.

Mjerenje budnosti pomaže demitologizirati budnost i čini je pristupačnijom, a njegovanjem odrednica ovoga stanja postat će nam lakše i svrsishodnije doživjeti ovo stanje svijesti.