Osjećate li se potpuno izgubljeno, nepovezano sa svime što ste nekada znali da je istina? Ovo je dubok egzistencijalni i duhovni izazov koji su iskusili i najveći mistici i mudraci, a riječ je o duhovnim krizama, piše The Minds Journal.

No, što su to duhovne krize ili tamne noći duše?

To je izazovno i često duboko bolno putovanje kroz nepoznato, gdje sve što ste nekoć uzimali zdravo za gotovo o sebi, svojim uvjerenjima i povezanosti s višom silom može izgledati kao da izmiče. Vrijeme je to duboke dezorijentiranosti, straha i egzistencijalnog preispitivanja. Pa ipak, unatoč tami, duhovne krize također su nužan i konačno transformativan proces, jer samo spuštanjem u dubine vlastite psihe i suočavanjem sa sjenovitim aspektima sebe, možemo doista izaći ponovno rođeni - s dubljim osjećajem svrhe, utemeljenijom duhovnošću i većom sposobnošću za ljubav i suosjećanje.

Evo nekih od najčešćih znakova i simptoma da se osoba nalazi u duhovnoj krizi ili tamnoj noći duše.

1. Duboki osjećaj praznine ili razočaranja

Možda ćete otkriti da stvari koje su vam nekoć donosile radost i ispunjenje više nemaju istu privlačnost. Mogli biste osjećati rastući osjećaj nepovezanosti sa svojim svakodnevnim životom i ljudima oko vas.

2. Intenzivni osjećaji tjeskobe, depresije ili egzistencijalnog straha

Tamna noć duše može izazvati mnoštvo teških emocija, od silnog straha i neizvjesnosti do duboke tuge, depresije i tuge. Možda se nađete u situaciji preispitivanja smisla života i svoga mjesta u svijetu.

3. Gubitak vjere ili duhovne veze

Ako ste duhovna ili religiozna osoba, možda ćete se boriti s krizom vjere. Uvjerenja i prakse koji su vas jednom utemeljili mogli bi vam se početi činiti šupljima ili nevažnima.

4. Osjećaj duboke usamljenosti ili izolacije

Čak i ako ste okruženi voljenima, možete se osjećati potpuno usamljenim u svom iskustvu. Duhovne krize mogu biti intenzivno usamljeno putovanje.

5. Intenzivna potreba za samoćom i introspekcijom

Možda ćete osjećati snažnu potrebu da se povučete iz vanjskog svijeta kako biste proveli vrijeme u samoći i introspekciji. Ovo vrijeme možete koristiti za dublje razumijevanje sebe i svojih unutarnjih potreba.

6. Gubitak interesa za materijalne stvari

Ono što je nekada bilo važno, kao što su materijalne stvari, status ili karijera, može izgubiti svoju privlačnost i važnost. Možda ćete osjećati da vas takve stvari više ne ispunjavaju i ne donose sreću.

7. Duboka želja za promjenom ili transformacijom

Kad znate što je duhovna kriza, shvatit ćete da je u njezinoj srži čežnja za nečim više - čežnja da se odbaci staro i prigrli novo, da se pronađe dublji osjećaj smisla i svrhe.