Duhovni razvoj temelji se na prepoznavanju naših unutarnjih sila i njihovog načina djelovanja. Prepoznavanjem tih sila možemo bolje upravljati svojom energijom te oblikovati svoj život prema autentičnim željama, kao i biti sretniji, vitalniji i zdraviji.

Buđenje duše sastoji se od 6 faza:

1. Autentičnost i iskreni uvid u sebe

Detaljnim uvidom u vlastite emocije možemo dobiti objektivan uvid u svoj život. Otvoren i iskren uvid u našu nutrinu pokazuje nam priču koju živimo i u koju svakodnevno vjerujemo. Iskren uvid ogleda se u načinu na koji djelujemo, izražavamo se i ponašamo.

2. Odlučnost i strpljenje

Pokazivanje autentičnosti suočava se s našim temeljnim strahovima, poput straha od gubitka i nepoznatog. Mnogi strahovi dolaze u različitim oblicima kao što su otpor, tjeskoba i poricanje. Tijekom ove faze možemo se osjećati usamljeno, izolirano od svijeta i nezaštićeno. Svi ovi neugodni osjećaji zahtijevaju od nas veliku dozu odlučnosti, hrabrosti, strpljenja, volje i upornosti. Uz duboko povjerenje, možemo polako nastaviti tempom u kojem se uključujemo u društveni život na zdrav emocionalan način, ali ne podleći impulzivnim porivima naše osobnosti u sjeni.

3. Maske počinju padati

Maske počinju padati, a pravim uvidom u sebe možemo se čak osjećati nelagodno, kao da nam je oduzeta "navodna" sigurnost. Ujedno, iskustvo nam daje precizan uvid i zapažanje osjetljivijih strana, a time i spoznaju o sebi i svojoj osobnosti. Obično se otkriva stara rana koja proizlazi iz nedostatka ljubavi ili odbijanja iz prošlosti. Tu su i osjećaji ljutnje koji nas pozivaju da shvatimo sebe i ne previdimo poruku skrivenu u rani. Društvene situacije s kojima se svakodnevno suočavamo manifestacija su našeg unutarnjeg bića. Osobni razvoj počinje kada prestanemo kriviti druge za svoje probleme, jer shvatimo da su oni odraz našeg unutarnjeg svijeta i unutarnjih rana.

4. Preuzimanje odgovornosti

Što smo svjesniji onoga što se događa u nama i oko nas, to smo bliže svojoj istini. Kao da iskoračite izvan sebe i vidite stvarnu sliku onoga što se događa, kako biste lakše razaznali stvarne znakove iza prividne slike. Svjesnost je ključ našeg osobnog razvoja. Uvježban i oštar um pomaže nam shvatiti da smo sami odgovorni za svoje živote - to je izuzetno važan korak u duhovnom rastu.

5. Lucidan i nježan uvid

Postati lucidan promatrač vlastitog bića, suočen sa sjenama i svjetlom, ne znači da bilježimo svoje snage i slabosti ili da se zbog njih osjećamo krivima. Kao promatrač, nježni smo prema sebi kao brižni roditelj prema djetetu, održavajući kombinaciju ljubaznosti i nježnosti sa strogošću. Uz nježnost i suosjećanje u svojoj introspekciji, razvijate odličan put za iscjeljenje duše i samootvaranje.

6. Razvijanje kvalitete fleksibilnijeg uma

Nježni uvid u sebe dokaz je da smo sposobni napraviti korak unatrag i vidjeti sebe u drugoj osobi. S takvim stavom možemo se i sami sebi smijati, jer znamo prepoznati unutarnje igre koje upravljaju našim postupcima i odnosima. Ako sebe shvaćamo previše ozbiljno, onda smo nefleksibilni u umu. U ovom slučaju, um nas navodi da vjerujemo kako smo sila važnosti, zbog čega vrlo brzo možemo biti upotpunjeni velom svoje suštine, iskrenosti, poštenja i jednostavnosti. 

Izvor: Sensa.mondo.rs