U osobnoj kolumni za The Gloss, žena koju su tijekom dugogodišnje karijere modela nazivali „The Body“ sasvim je iskreno progovorila o greškama i percepciji sebe i ljepote u ranijim danima. Možda zvuči teško za vjerovati, ali čak i model poput Elle Macpherson, sumnjala je u sebe, a o svojim učenjima na pogreškama govori sasvim otvoreno, kako bi pomogla drugim ženama pronaći najbolje u sebi i izvući to na površinu.

„...Sada se osjećam bolje u svom tijelu nego kad sam bila u četrdesetima! Ali to je bilo putovanje“ priznala je dodajući kako je u mlađim danima prvenstveno griješila miješajući pojam wellnessa s fitnessom. „Znala sam provoditi sate u teretani vježbajući, bruseći 'savršeno tijelo' jer sam mislio da je to ono što trebam raditi. Shvatila sam pravu snagu i ljepotu svog tijela kroz trudnoću i nevjerojatne promjene koje je ono napravilo kako bi se prilagodilo drugom životu“.

Tek tada je počela otkrivati kako pravo zdravlje i cjelokupna dobrobit zahtijevaju jedan sasvim drugačiji pristup – počevši s onim što proizlazi iznutra. Tijekom pedesetih je osvijestila kako se nemoguće oslanjati na genetiku, na kojoj je zahvalna, ali tijelo jednostavno više ne može niti mora podnijeti ritam i prednosti koje nudi mladost.

Osjećajući gubitak energije i motivacije, pod pritiskom nesanice pažnju je usmjerila prvenstveno na nutricionističke načine poboljšanja kvalitete života, izbacivši iz prehrane šećere i shvaćajući važnosti hrane koja ima protuupalna djelovanja na tijelo, prvenstveno povrća.

Nakon samo nekoliko tjedana, vođena pomoći stručnjaka, a uz kombiniranje zelenila s drugim životnim promjenama koje je počela usvajati, primijetila je kako se kvaliteta njene kože, kose i noktiju poboljšala i vratio joj se osjećaj vitalnosti i snage. „Potrebne su nježne, ali dosljedne promjene.... osjećam se bolje nego ikad - ljepše, živahnije i povezano sa svojom senzualnošću – prirodno“ izjavila je tada.

No, dok se i dalje trudi biti u pokretu, tvrdi kako nema stalnu rutinu. Radije u sve svoje aktivnosti pokušava uključiti što više kretanja, poput šetnje, plivanja i vožnje bicikla u svakoj slobodnoj prilici koja joj to dopusti. Na taj je način opuštenija mentalno i ne stavlja pred sebe nesavladive ciljeve. Dapače, uživa u tim radnjama kroz koje osluškuje svoje tijelo. Vrijeme provedeno kod kuće koristi za pripravku zajedničkih obroka za obitelj u čijem spravljanju sudjeluje i njezin partner, a za što vjeruje kako produbljuje njihov odnos i čini ga kvalitetnijim.

No posebnu vrijednost pripisuje upravo procesu upoznavanja sa svojim tijelom za koji vjeruje kako ga nastanjuje stoga se trudi što bolje misaono povezati s njime. U tome je, smatra, ključna meditacija koja povezuje sve ono što nas čini osobom koja jesmo – duh, um i tijelo. „Ako želimo biti fizički dobro, često se moramo pozabaviti onim što se događa u našim srcima i umovima. Slično tome, tijelo će nam pokazati što treba pozornost emocionalno. Na primjer, s problemima s očima, vježbajte se pitati: "Što je to što ne želiš vidjeti?" A s problemima sa stopalima, upitajte se: "Što me brine da idem naprijed"? Trbuh? Pitajte: "Što je to što mi je teško probaviti u mom životu?" Tijelo nam govori sve!“ zaključuje inspirativno Elle Macpherson kojoj je upravo tijelo, mogli bismo zaključiti formiralo odnos prema životu, bez obzira na to što to sama, možda nije ni željela.

Gilles Bensimon / BEEM / Beem / Profimedia, Courtesy of Karen Millen/Mega / The Mega Agency / Profimedia Elle Macpherson