Ljubitelji parfema imaju svoje specifične zahtjeve pri odabiru idealnog mirisa, bilo da ga kupuju kao poklon ili žele uživati u njemu cijeli dan. Ključni kriterij je dugotrajnost na koži, odnosno da miris zadrži svoj intenzitet od jutra do večeri. Također, važno je da parfem bude pristupačan, ali i nudi luksuzan dojam te odgovarajuće note za određenu sezonu.

Bez obzira na to preferirate li prirodne i organske sastojke ili jednostavno želite sebi priuštiti nešto posebno, izrada parfema s eteričnim uljima može biti vrlo zabavna i kreativna aktivnost.

Što su eterična (esencijalna) ulja?

Jeste li znali da oko 20% ukupne količine parfema čine eterična ulja i da se za svaki parfem koristi između 3 i 5 vrsta, zato što tada ulja djeluju u sinergiji? Nanose se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uha. Ipak, zbog direktnog nanošenja na kožu, imat ćete bolju kontrolu nad širenjem nota. Upute koje ćemo podijeliti s vama nisu jednostavne, ali rezultat će vam dati autentičnu notu koju ste napravili za sebe.

Slaganje nota prvi je korak

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na slaganje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema koje se postavljaju točno definiranim redosljedom, od vrha k bazi, odnosno od onih laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osjetimo u prvom mahu, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, ali se mogu koristiti i arome bilja čiji mirisi nisu dramatični.

Srednje note parfema su dugotrajnije, pa mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cvijeća, voća i začina. One se postepeno stapaju s osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanilije, mošusa i jantara. One isparavaju sporo, pa ih možemo osjetiti satima nakon što nanesemo parfem.

Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema
camille-paralisan-LgoehzzFAMA-unsplash 

Što je sve potrebno za pripremu?

Prije nego što krenete u proces miješanja, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Dobro razmislite volite li miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Ne morate se žuriti. Dozvolite si da osjetite različite mirise i naučite ih prepoznati. Poslije nekoliko dana, bit će vam kristalno jasno koji vam mirisi vam najviše odgovaraju, a koji su vam odbojni.

Kako izgleda proces?

Nabavite trake za testiranje parfema i na svaku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja. Kada pomirišete svaku traku zaključit ćete koje se note međusobno slažu, a usput ćete utvrditi i koji miris dominira. Eksperimentirajte i kombinirajte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite. Kada završite s ovom fazom, napravite pauzu.

Nakon toga zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: kakve osjećaje taj miris izaziva i budi li u vama određene uspomene? Kakve tjelesne senzacije osjećate? Ako vam se sviđa aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomiješajte ostatak u istom omjeru kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Finalni rezultat

Na kraju u dobiveni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dvije zličice etanola. Zatim, prespite dobivenu mješavinu u staklenu bočicu po vašem izboru i protresite. Nakon toga, dodajte 60 ml destilirane vode pa sve dobro protresite. Testirajte mješavinu prskanjem u zrak prema gore pa prođite kroz miris. Ako želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.