Zadržavate li svoje mišljenje u određenim trenutcima kako ne biste povrijedili drugu osobu? Ili, imate potrebu izbjegavati sukobe, prepustiti se potrebama drugih u prijateljskom odnosu, moguće kako jednostavno tražite način za izlazak. A ipak, to ne činite. Jer, ne znate kako ili ne želite ikoga povrijediti niti zašto je do ovog trenutka došlo. Moguće je kako se možete prepoznati u jednome od ova tri temeljna tipa prijateljstva:

POVIJESNO

Najčešće se formiraju u djetinjstvu. Poznajete se detaljno, ali nešto se mijenja. Ili vi, odnos ili druga osoba. Imate drugačije potrebe i jednostavno ste prerasli jedno drugo. Nastavljate održavati odnos jer zapravo, osjećate obavezu i „pravite se“ kako vam i dalje odgovara. Na taj način oboje komunicirate lažima. Nedostaje iskrenog kontakta i interesa.

Istina i razgovor omogućuju vam saznanje o tome je li prijateljstvo dovoljno fleksibilno i spremno promijeniti se. Nadići prazninu koja njime sada vlada. Ili je vrijeme otpustiti ovaj odnos, do nekog drugog vremena.

(NE)PRIJATELJSTVO ili FRENEMIES

Ovaj engleski termin odnosi se na prijateljstva kojima također nedostaje istine, a prevladava ljubomora. Vodi se natjecateljskim duhom spram druge osobe ili vas samih. Uglavnom se temelji na zajedničkim interesima; prepoznavanju osobnih kvaliteta i interesa, a upravo su interesi i njihovo ispunjenja osnovni pogon ovog odnosa. Nažalost, riječ je i o toksičnom odnosu koji, nakon prvotne motivacije, nastaje djelovati kroz omalovažavanje.

Primjećujete li suviše kritičnosti od strane prijatelja ili osjećate zavist u trenutku postizanja uspjeha, tada je najčešće riječ upravo o (ne)prijateljstvu i nezdravom rivalstvu. Prijatelji jedno drugome daju potporu i cijene razvoj osoba do kojih im je stalo. Svatko u život dolazi s razlogom i daje notu koja pokreče, inspirira. Kada ništa, osim neugode ili gorkog okusa ne preostane, tada je vrijeme za rastanak.

CIKLUSNO

Život je sastavljen od mnoštva specifičnih ciklusa koji se izmjenjuju, nadopunjuju. Ponekad se vežemo upravo s ljudima koji se pojavljuju poput znaka, usmjerenja. Otvaraju nova vrata ili vam pomažu zaključiti određenu situaciju, samo kako bi kasnije iščeznuli. Riječ je o iznimno vrijednim susretima iz kojih obje osobe usvajaju lekcije. Trajanje ovog odnosa neodređeno je, a spone se javljaju instantno. Prepoznajete se jer, oboje ste na istom putovanju, a iskustvo zauvijek pamtite.

No, postoji i drugi tip ciklusnih prijateljstava. Uglavnom se odnosi na različite potrebe. Primjerice vi ste fokusirani na sasvim druge interese od prijatelja i jednostavno se, sada, ne nalazite u istim sferama. No, to ne znači kako niste iskreno predani prijateljstvu, jednostavno vam treba odmak, pauza. I to je zdravo. Kad jedan ciklus završi, dolazi drugi, u kojemu ponovno možete pričati zajedničkim jezikom.