Ilustracije 30-godišnje zadarske umjetnice i profesorice likovne umjetnosti u osnovnoj školi u Škabrnji Mirte Boban mnogi uspoređuju s djelima meksičke slikarice Fride Kahlo. Žensko tijelo, oko (kao simbol duhovnosti), zmija (kao simbol transformacije), roba na konopu za sušenje, WC školjka, ljudsko srca i zvjezdano nebo samo su neki od motiva koji se provlače njezinim nadrealističnim ilustracijama. „Usporedba s Fridom velik je kompliment jer ona mi je veliki uzor i jedna od najdražih umjetnica.

Njezina djela inicirala su u meni ljubav prema umjetnosti pa nije čudno što se u mojim djelima primijeti njezin utjecaj“, kaže Mirta koja je u Ljubljani magistrirala slikarstvo summa cum laude u Šoli za risanje in slikanje, poznatoj i kao Arthouse. Mirtina su djela, kao i Fridina, izrazito osobna, njima izražava svoju reakciju, bol, problem, stav.

„U mojim ilustracijama se obično prepoznaju žene jer izražavam univerzalna iskustva emocija. Sviđa mi se što moja djela izazivaju reakciju kod ljudi, nekad lošu, nekad dobru, ali nema puno ravnodušnosti koja je ubojica umjetnosti“, kaže slikarica. 

„Prije sam slikala akrilom na velikim platnima, ali na ovaj način ne samo da mogu raditi bilo gdje i nema nereda, nego imam dostupnu golemu paletu boja i ispunjavanje većih površina postiže se jednim pritiskom“, upućuje nas u male tajne zanata i otkriva da trenutačno renovira stari odbačeni autobus u svoj atelje. „Parkirala sam ga na zemlji svojih roditelja na rubu šume i jedva ga čekam dovršiti.“

Do sljedeće izložbe ilustracija, koja je najavljena za listopad iduće godine u galeriji Idealni grad u zagrebačkom Susedgradu, morat ćemo se strpjeti jer je Mirta na rodiljnom dopustu i sve svoje vrijeme posvećuje kćerkici Ravi.

Njen je posljednji projekt digitalni planer, na engleskom jeziku, na 137 stranica. 

„Ima sve ono što sam željela - od toga kada je pun mjesec i kad prelazimo u koji horoskopski znak, self carea, to do lista, planiranja budgeta i još mnogo drugih praktičnih stranica. A, naravno, sve je puno mojih ilustracija i slika“, objašnjava umjetnica. 

Planer možete naručiti ovdje: https://myrtaceae.bigcartel.com/product/planner-2023