Provjerite koči li vas u životu neko od sljedećih uvjerenja

 1. Svaki rezultat osim "savršenog" je neuspjeh - Ne budite previše strogi prema sebi. Svaki rezultat je korak naprijed. Učite iz svog iskustva i rastite.
 2. Odmor je lijenost - Svima je potreban odmor i to ne samo onaj fizički. Mentalni, duhovni, emocionalni, socijalni, kreativni... Povucite se kad osjetite da vam je potreban 'prostor za disanje', to nije sebično i ne znači da ste lijeni.
 3. Osoba će se promijeniti - Ako vas netko povrjeđuje iznova i iznova, a vi mu i dalje opraštate u nadi da će se promijeniti, vi povređujete sebe! Koliko ste šansi dali? Osvijestite od koga se morate distancirati.
 4. Voljena osoba mora me trpjeti pod svaku cijenu - Svaka osoba ima određene granice, ako preko njih prijeđete, doživjet će to kao nepoštovanje i ima se svako pravo od vas distancirati. 
 5. Ako se netko predomisli, njemu se ne može vjerovati - Nema ništa loše u tome da se predomislite. U redu je kada naučite nešto novo i preispitate svoja uvjerenja. I vi i drugi oko vas. 
 6.  Svi koji se ne slažu sa mnom su toksični - Različitost mišljenja je prirodna. Ako se nečiji pogledi na život ne poklapaju s vašim, to ne znači da je toksičan. Budite otvoreniji za različite ljude čije se životne filozofije razlikuju od vaših.
 7. Život bez djece je besmislen - Možete učiniti mnogo dobrog za ovaj svijet i ostaviti svoj trag i ako nemate djecu. Svatko ima svoj put. 
 8. Pokazivanje emocija je slabost - Potiskivanje loše utječe na zdravlje. Ne morate sve svoje emocije držati za sebe. Biti ranjiv je zdravo, pokazati osjećaje je snažno
 9.  Uvijek trebam biti drugima na raspolaganju - Svi smo na par klikova jedni od drugih, ali to ne znači da uvijek trebamo biti na raspolaganju kolegama, prijateljima i članovima obitelji. Poštovanje osobnih granica nužno je za ispunjen život. 
 10. Ako nisam za, onda sam protiv - U nekim stvarima je nemoguće zauzeti stranu. I nema ništa strašno ako u nekim temama ostanete neutralni.
 11. Fraza "bez uvrede" može izgladiti svaku uvredu - Riječi su moćno oružje. I morate biti vrlo pažljivi s njihovim izborom. Razmislite dva puta prije nego što kažete nešto što bi moglo uvrijediti osobu.
 12. Neću se time baviti jer vjerojatno neće uspjeti - Nemoguće je unaprijed znati hoće li nešto uspjeti i hoće li se neke prepreke na tom putu ponovo pojaviti. Ali to ne znači da ne trebate ni pokušati! Svaka akcija koja može dovesti do pozitivnih promjena u životu povezana je s rizikom na ovaj ili onaj način.
 13. Ljudi trebaju slušati moje mišljenje i savjete - Uvijek možete podijeliti svoje mišljenje, ali to ne znači da vas drugi moraju poslušati. Nemojte se iznenaditi ako dobijete negativnu reakciju. Svako ima slobodu i pravo da razmišlja i živi onako kako želi.
 14.  Krivnja i odgovornost uvijek su na jednoj osobi - Bilo bi zgodno kada bi se jasno moglo reći tko je kriv, a tko nije. Ako pokušavate pronaći krivca, na primjer u vezi, malo je vjerojatno da ćete uspjeti. Jer u određenom odnosu mogu biti 'krivi' i jedni i drugi, a najčešće je odgovornost na oba partnera. 
 15. Sebe ne moram mijenjati - Možda zvuči čudno, ali nemojte sebe smatrati savršenim i ignorirati stvari koje vam smetaju i koje u sebi znate da trebate promijeniti. Morate cijeniti sebe, ali i dalje težiti ka poboljšanju.

Izvor: sensa.mondo.rs