Negativno privlači negativno... Sigurno ste više puta čuli ovu rečenicu. U životu postoje određene navike, uvjerenja i stavovi koji prizivaju nevolje i probleme.

Evo koje 3 stvari vam donose negativnost i kako da ih spriječite:

1. Negativne misli - Mislite li da sreća prati samo odabrane, one rođene pod sretnom zvijezdom? Vi također zaslužujete sreću. Kako biste se oslobodili negativnih misli, u tome vam mogu pomoći afirmacije kao i razne tehnike opuštanja. Za početak, morate postati svjesni da i vi zaslužujete sretan i ispunjen život te svjesno odlučiti raditi na tome. 

2. Zavidite drugima i lako se ljutite - Zavist i ljutnja su toksični osjećaji. Zavist uništava sreću, sprječava vas da se posvetite sebi i osobnom razvoju. Ljubomorom trujemo našu energiju, ubijamo dobro raspoloženje. Isto to radimo stalnom ljutnjom i bijesom, što se posebno negativno odražava na naše odnose. Nikada nećete napredovati ako se uspoređujete s drugima - usporedite jedino sebe sada sa sobom od jučer. 

3. Prebacujete odgovornost - Moguće je da za svoje neuspjehe krivite sve oko sebe, ali ne sebe. To usporava vaš razvoj i lišava vas prostora za razvoj, učenja iz iskustva, uspjeha, a samim tim i sreće. Samo oni ljudi koji preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i sreću mogu zaista postići nešto više. Ne tražite razloge u okruženju – počnite od sebe. Kada uvidite neke propuste, možete lakše nastaviti dalje i bolje ka željenom cilju.