Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NAVIKA ZBOG KOJIH SE OSJEĆAMO LOŠE: Vrijeme je za promjene!

Navike koje troše energiju dovode do umora, osjećaja ispcrpljenosti i povećavaju neproduktivnost. Srećom, uvijek postoji alternativna - uz trud i volju moguće je uvesti promjene u svoj život i osjećati se bolje

 žena Izvor: Shutterstock

Odluke donosimo od samoga početka dana pa tako svakog jutra prvo odlučujemo hoćemo li odmah ustati iz kreveta ili ipak odgoditi buđenje za samo još 5 minuta. Ovakav obrazac odlučivanja nastavlja se tijekom cijeloga dana pa sve do večeri kada odlučujemo hoćemo li pogledati još jednu epizodu omiljene serije ili ne. Odluke koje donosimo lagano postaju naše navike i dok se zbog nekih navika osjećamo dobro, postoje i one koje negativno utječu na nas. 

Budući da su određene navike koje crpe energiju i zbog kojih se osjećamo loše postale dio naših života, ne treba nam puno vremena da sagledamo kakve efekte imaju za naše blagostanje. 

5 uobičajenih navika koje oduzimaju energiju:

1. Držanje za prošlost

Ako počnemo razmišljati o našoj prošlosti, gotovo je sigurno da ćemo naći nešto zbog čega nismo zadovoljni. Postoje stvari zbog kojih toliko žalimo da bismo sve dali za samo još jednu šansu kada bismo sve napraviti drukčije. Nažalost, prošlost ne možemo mijenjati.

Razmišljanje o alternativnim načinima na koje su se stvari mogle odvijati neće napraviti razliku, nego će nas samo rastužiti. Umjesto toga, trebamo savladati umjetnost puštanja. Važno je da kada pogledamo unazad shvatimo da smo zbog grešaka iz prošlosti naučili biti bolji u budućnosti 

2. Loša prehrana

Ono čime hranite svoje tijelo igra veliku ulogu u tome kako se osjećate. Nema ništa loše u povremenoj brzoj hrani, ali problem je kada se ishrana sastoji isključivo od fast fooda ili slastica. Loša prehrana često dolazi sa stalnim osjećajem iscrpljenosti.

Da biste izbjegli zamku uzastopnih odlazaka u pekaru i naručivanja dostave, razmislite o pripremi obroka ranije. Na taj ćete način jesti zdravije i uštedjeti novac, a sama priprema neće oduzeti previše vašega vremena. Jedenjem kvalitetnije hrane pozitivno utječete na svoje zdravlje, a benefite ćete osjetiti vrlo brzo nakon uvedenih promjena.

3. Previše društvenih mreža

Društvene mreže nisu ni dobre ni loše, nego je važno kako ih koristimo. Unatoč tome što su društvene mreže korisne kada želimo biti u toku s događajima u životima naših bližnjih koji su nam fizički daleko, neumjereno provođenje vremena na mobitelu postalo je zabrinjavajuće.

Odredite mala pravila kojih ćete se pridržavati kada su društvene mreže u pitanju i na taj ćete način postići kontrolu nad samim sobom. Na primjer, pola sata provedenih na Instagramu nakon posla neće vam škoditi, ali umjesto društvenih mreža neposredno prije spavanja radije pročitajte nekoliko stranica omiljenoga romana.

4. Vrijeme za odmor

Živimo u brzom svijetu gdje je vrijeme novac. Trudimo se izvući maksimum od 24 sata koje dobivamo svakog dana. Neprestano jurimo za ciljevima i želimo izvršiti što više obaveza tijekom dana. Usred cijelog kaosa, često zaboravimo zastati i udahnuti što nas čini neprestano nervoznima i tjeskobnima.

Odlazak u prirodu, kratki izlet ili šetnja odlični su alati za opuštanje. Priuštite si odmor kada god za njime osjetite potrebu jer to zapravo čuva vaše zdravlje.

5. Okruženi smo negativnim ljudima

Svatko od nas poznaje barem jednu osobu koja se stalno žali i prenosi lošu energiju.

Ljudi s kojima provodimo većinu vremena utječu na to kakvi i mi sami postajemo. Što smo više okruženi negativnim ljudima i mi smo skloniji negativnosti pa je iz toga razloga potrebno okružiti se ljudima koji pozitivno utječu na nas, onima koji nas opuštaju i upotpunjuju. 

Izvor: sensa.mondo.rs

Izdvojeno za vas...

Najnovije