Sve su nam emocije potrebne i nijedna nije dobra ili loša. Međutim, velika je istina da su neke emocije na niskoj razini frekvencije, a druge na visokoj. Nije nam nikako dobro predugo boraviti u emocijama koje su na negativnoj skali. Bitno je osvijestiti negativnu emociju, a onda je propustiti. Boraviti predugo u negativnoj emociji nama samima jako šteti, a i ljudima oko nas.

Oni osvješteniji su vjerujem primijetili kako zakon privlačnosti apsolutno funkcionira. Kao što smo sigurni u zakon gravitacije i shodno njemu znamo kako je suludo skočiti s visokog drveta očekujući da ćemo poletjeti, isto je tako suludo očekivati da ako smo dugo u negativnim emocijama, kao što su ljutnja, bijes, mržnja, zamjeranje, ljubomora, strah, briga, tuga, nemoć i slično, posljedično imamo lijepa iskustva u životu. Naprosto je nemoguće. Taj je zakon apsolutno točan, vjerovali mi u njega ili ne. U zadnjih je par godina djelovanje zakona privlačnosti iznimno pojačano i ubrzano jer prelazimo u petu dimenziju. Ono u što vjerujemo i kako zračimo, to i privlačimo u svojem životu.

Što se tiče ljutnje, ona može doći odjednom ili se može gomilati malo po malo. Aktiviraju je situacije kada se osjećamo frustrirano i nemoćno ili kada se prema nama netko odnosi ružno ili bez poštovanja. Dakle, ljutnja nam pokazuje naše granice, ono što ne želimo tolerirati i što nam se ne sviđa. Kao takva, ima svoju dobru odliku. Iz tog je razloga dobro osvijestiti što je potaknulo ljutnju u nama i mirno verbalizirati osobama koje su aktivirale osjećaj ljutnje ono što nam je potrebno.

Ponekad smo ljuti i na sami sebe, jer se nismo izborili za sebe i nismo bili prisutni za sebe.

Ljutnja je često indikator da nam druga osoba pokušava rušiti granicu. Tada je na nama komunicirati što nam je potrebno, što ne želimo i ono što želimo. Ovo je povezano sa situacijama zdravog izražavanja ljutnje.

Postoje situacije i ljudi koji misle kako su im drugi nešto dužni i zahtijevaju svoje „pravo“ bez da se obaziru na potrebe i osjećaje drugih. To najčešće zahtijevaju osobe koje nemaju osviještenost i/ili imaju sebičnost u sebi. U svakom slučaju, takvo ponašanje nije ispravno, a povezano je s manipulativnim, nesvjesnim i narcisoidnim osobama.

Ako osjećate kako tuđa ljutnja na vas nije validna i da je odraz nečega što sami moraju rješavati, tada to nikako ne primajte k srcu, već energetski vratite energiju pošiljatelju s mišlju „to nije moje“. Naravno, budite odgovorni preuzeti svoj dio, ali nemojte uzimati na vlastita leđa tuđe probleme i drugima biti otirač.

Kada ste ljuti, pitajte se sljedeća pitanja:

  • Što vas u vezi te situacije / osobe toliko ljuti?
  • Čega se bojite?
  • Gdje osjećate kako niste poštovani?
  • Pitajte se kako možete biti tu za sami sebe?

U trenucima ljutnje jako je dobro otići trčati, brzo hodati ili pospremati kuću. Zaista, probajte sljedeći puta – bit ćete duplo brži nego inače, jer u trenucima ljutnje imamo jako puno energije i najbolje ju je iskoristiti za čišćenje kuće i fizičko kretanje. Potrebno je tu energiju propustiti kroz sebe. Nikako je nije dobro držati u sebi.

S obzirom na to da je ljutnja energija „vatre“, popijte dvije ili više čaša vode. Dobro je i plakati. Pomaže i duboko svjesno disanje i tapkanje.

Koristite bilo što, što vama inače pomaže u trenucima ljutnje, naravno na zdrav i siguran način za vas i druge oko vas. Bitno je da se ljutnja izbaci iz sustava.

Nakon što se sustav smiri, osjetite je li razlog zbog kojeg ste bili ljuti nešto što trebate sami riješiti ili je potrebno o navedenom komunicirati s drugom osobom.

Ponekad ćete osjetiti kako imate potrebu izraziti sebe drugoj osobi, bez obzira što znate da vas druga osoba neće čuti niti uvažiti. Imat ćete taj osjećaj, jer će sustav željeti da ste tu za samu sebe.

Ponekad ćete osjećati da nema smisla ništa govoriti drugoj osobi te da bi bilo koji razgovor samo nastavno pogoršao situaciju.

Na koji god se odabir odlučite, bitno je da je to onaj s kojim ste u potpunom miru sa sobom.

Dakle, rješenje za ljutnju nije u univerzalnom pristupu, nego će ovisiti o datoj situaciji.

Bitno je osvijestiti emociju. Dozvoliti je. Disati duboko, i na vama prihvatljiv i siguran tu emociju propustiti iz svojeg tijela. Kada se sustav smiri, osvijestite što vam je činiti dalje i dajte sebi ono što vam je potrebno.

Ne zahtijevajte od drugih, kažite mirno koliko god vam je više moguće i u slobodi, a onda dajte sami sebi ono što vam treba. Nitko nije tu da ispunjava naše prohtjeve, to moramo napraviti sami. Drugi se s nama nadopunjuju ako i sami to žele. Tada su to lijepi odnosi.

Također, nemojte radite nešto što drugi zahtijevaju od vas, a s čime se vaš sustav nikako ne slaže.

Budite tu za sebe i uvijek budite obzirni prema drugima koliko god je to moguće.

Kako kontrolirati ljutnju i što napraviti kada nas obuzmu negativne emocije
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

Ako biste željeli imati osobno intuitivno savjetovanje s Nikolinom, slobodno joj se javite na nikolina@sretanzivot.hr