Društvene mreže pogodovale su širenju određenih stajališta koja bi ipak, povremeno trebali znati zadržati za sebe, posebice ako ne priliče situaciji. Naučile su nas biti otvorenima i diskutirati no, u posljednje vrijeme razgovori teku prema zagovaranju krajnosti i zahtijevaju od drugih striktno prihvaćanje jednog mišljenja, bez kvalitetnih argumenata, a temeljeno na osobnim preferencijama.

Sukladno tome, nerijetko se zaboravlja kako postoje oni elementi koji proizlaze iz vas i potreba koje gajite, a koje treba njegovati i razvijati sve dok ne osjetite spremnost izraziti ih, analizirati i provesti u konkretnu pojavu. Neki ih smatraju tajnama, ali riječ je o dijelovima identiteta čije saznanje proizlazi iz vas te treba vremena kako bi očvrsnulo i bilo adekvatno prezentirano.

KRAJNJI CILJEVI

Da, treba raspravljati o onome na čemu radite te ciljevima koje imate. Ali, neke ideje valja zadržati za sebe, sve dok se sami ne uvjerite kako je riječ o nečemu što ne samo ima potencijal, već se uistinu može materijalizirati i imate konkretan plan i alate za to. Tek tada ostvarit ćete prednost i formirati odnose koji vam nude oslonac, a ne vide vas kao potencijalnu prijetnju.

Budite sigurni u ono što iznosite. Vjerujte u svoj koncept i ne sramite se podijeliti i slabije točke kako biste ostvarili što veći uspjeh. Uzmite si vremena. Propitkujte i osluškujte. Djelujte kao osoba koja anticipira potrebe drugih te na taj način kreira potreban sadržaj. Naučite prihvatiti kritiku i razlikovati konstruktivno, od jednostavnog jala. Ali, nakon što ju uistinu primijetite, potrudite se uključiti ju u daljnji razvoj, kako biste ostvarili svoj cilj.

OBITELJSKE TRAUME

U svakoj obitelji dolazi do razmirica, a neke mogu ostaviti trajni trag na pojedincu. Potrebno je pronaći načina za oslobođenje od tereta prošlosti i načina na koji je utjecao na vaš identitet, formirao vas. Prije svega, korisno je potražiti stručnu pomoć i pokušati doprijeti do izvora ponašanja te otkriti načine uz koje ćete se naučiti nositi s posljedicama traume. Detektiranje, analiziranje, prihvaćanje, djelovanje, a tek potom, ako zaista osjećate potrebu – dijeljenje.

Nije riječ u tome što se nešto može smatrati vašom slabošću, ali niste li u potpunosti sigurni u neke ljude iz vaše okoline, čuvajte one segmente kojima vam mogu uzvratiti, kako bi vas povrijedili ili vama manipulirali. Premda niste dužni prikrivati ičije ponašanje, pogotovo ono koje vas je pogodilo, to ne znači kako su drugi, uključeni u situaciju, spremni također istupiti i progovoriti. Potrebno je uzeti u obzir osjećaje svih uključenih. Fokusirati se na osobni razvoj i poboljšanje.

POGREŠKE IZ PROŠLOSTI

Privatnost je pravo. Pravo na zadržavanje informacija o sebi i svojim aktivnostima. Privatnost je sloboda koja štiti od nepoželjnih zadiranja. Ovoj domeni pripada i izbor o otkrivanju vlastitih pogrešaka, a koje možda smatrate slabostima. Bitno je samostalno biti svjestan vlastitih propusta. Postojat će oni s kojima ćete htje očvrsnuti vezu i imat ćete priliku podijeliti ih, ali oni ne moraju biti javni.

Sasvim je normalno osjećati žaljenje za određenim odlukama ili obrascem ponašanja. Ali, oni se ne moraju ponavljati i ovise isključivo o vašem djelovanju. Ponekad je prošlost važno ostaviti tamo gdje joj je mjesto. Prihvatiti ju, ali nastaviti. Ona ne treba donositi sram, već usmjeravati prema boljoj budućnosti.

Podijelite li suviše propusta ili detalja koje ste samo vi smatrali takvima, prijeti vam narušavanje samopouzdanja i izgradnja slabije percepcije drugih prema vama. To ne znači kako išta trebate kamuflirati ili lagati. Znači isključivo osvijestiti i nastaviti dalje. Osoba koja ste bili tada, ako ste usvojili lekcije, sada ima sasvim novu, kvalitetniju notu, a nju treba znati voljeti i istaknuti.