U burnim vremenima velikih promjena i svakodnevne potrage za novim i boljim prilikama, nije neuobičajeno poželjeti samo malo jednostavnosti i mira. Upravo su se Danci oduprli ovoj neprekidnoj borbi trčanja kroz život zahvaljujući hygge konceptu koji je njihov recept za sretno i ispunjeno življenje.

Hygge nije termin koji tako jednostavno možemo prevesti na naš jezik, ali sačinjava nekoliko važnih odrednica poput sigurnosti, ugode, blagostanja, uživanja u trenutku i stvaranju intimne energije. Važno je potaknuti svjesnost prakticiranja ovoga koncepta, jer tek onda život zaista ima smisla. Ovu filozofiju možemo proživjetu u baš svakom trenutku tijekom dana, bez obzira radimo li nešto veliko i važno ili samo sjedimo s prijateljima uz toplu šalicu kave. Uživati u svim blagodatima života ljekovito je i potrebno baš uvijek!

Ako želite proslaviti Međunarodni hygge dan koji se tradicionalno obilježava 28. veljače, napravite to uz pomoć ovih 5 savjeta.

1. Usporite

Danci uživaju u trenutku, a hygge filozofija nalaže važnost sporijeg tempa. Kroz život ne trebamo prolaziti ne osvrćući se na detalje, jer on se zapravo i sastoji od trenutaka usputnih radosti i uživanja. Ako vam cijeli dan prođe u žurbi za izvršavanjem unaprijed određenih zadataka, nećete imati vremena osvijestiti koliko ste sretni i blagoslovljeni. I zato - zastanite, nasmiješite se i još jednom razmislite koliko vas ljepote u ovome trenutku okružuje.

2. Budite ljubazni i dobronamjerni

Ovaj dan nemojte provesti bez da razveselite barem jednu osobu u svojoj blizini. Uputite kompliment i lijepu riječ kolegici na poslu ili poznaniku kojeg sretnete na ulici. Ipak, važno je da ovo napravite na iskren način - nemojte lagati i govoriti nešto što ne mislite, nego osvijestite mogućnost pronalaska nečeg dobrog u baš svakoj osobi koju vidite. Iako smo svi mi nesavršeni, ipak se nešto pozitivno krije u svakome od nas. Tako ćete započeti lanac dobre energije, a vaš će primjer slijediti i drugi. 

3. Iznenadite dragu osobu

Pozovite prijatelja ili člana obitelji kojega dugo niste vidjeti na kratko neplanirano druženje. Na ovaj će način ta osoba znati da mislite na nju čak i u trenutcima kada ste zauzeti poslom i osobnim obavezama. Svatko od nas želi znati da je nekome stalo i da smo bitni u životu dragih ljudi. Zaista, svi to ponekad zaboravimo i mislimo kako se naša ljubav podrazumijeva, ali na odnosu moramo raditi aktivno čak i kada on traje godinama.

4. Uzmite vrijeme za sebe

Naravno, jedan od najvažnijih koraka je uzeti vrijeme za sebe. Odvojite nekoliko trenutaka prije spavanja kako biste pogledali omiljeni film, pročitali nekoliko stranica novoga romana ili samo sjedili i uživali u šalici čaja. Svoje vrijeme uvijek posvećujemo poslu i drugima, a tako rijetko zaboravimo uživati u vlastitom društvu. Od bližnjih često nešto očekujemo i mislimo kako oni trebaju misliti na nas, ali to prvo moramo napraviti upravo mi. Razmazite se na način kako već dugo niste!

5. Vodite dnevnik zahvalnosti

Obaveze, stres i mnogobrojni zadatci utječu na zaboravljanje svih lijepih trenutaka i okolnosti koje nas okružuju. Neka jutro bude dio dana u kojem ćete se svjesno fokusirati na sve ono na čemu ste neizmjerno zahvalni i ponosni. To mogu biti vaši maleni dnevni uspjesi, vrline ili trenutci kada ste uspješno napustili zonu komfora - sve ono što vam prvo padne napamet vrijedno je zabilježiti u vaš dnevnik zahvalnosti