Narcisi imaju posebno izražen smisao za izbjegavanje odgovornosti i prebacivanje krivnje na drugu osobu. Oni koriste posebno osmišljen jezik kako bi zaobišli krivnju i učinili druge da izgledaju kao oni koji su napravili krivi korak, piše Hack Spirit.

1. 'Ova krivnja nikako nije moja.'

Kad situacija krene po zlu, posljednja stvar koju narcis želi je biti odgovoran. Imaju nevjerojatnu sposobnost odvratiti odgovornost i preokrenuti ploču u trenutku. Ova je fraza njihov obrambeni mehanizam. Omogućuje im izbjeći krivnju i prebaciti je na nekoga ili nešto drugo. Cilj je osloboditi se svih nedjela i zadržati besprijekornu sliku o sebi.

2. 'Samo pretjeraš…'

Ako baš uvijek kada pokušate s osobom razgovarati o problemu budete odbačeni i opisani kao preosjetljivi, vjerojatno je riječ o narcističkom obliku ponašanja. Ova je rečenica njihov način izbjegavanja odgovornosti za nešto što bi trebali promijeniti u svojem ponašanju. Umjesto da priznaju problem i pokušaju se promijeniti, oni će radije prebaciti krivnju na drugu osobu zbog navodnog pretjeranog reagiranja.

3. 'To je tvoje tumačenje situacije, a ne istina.'

Narcisi imaju poseban način izvrtanja riječi tako da sve negativno mogu lako odmaknuti od sebe. Kada vam kažu nešto što vas boli, a vi ih prozovete zbog toga, njihova obrana često dolazi u obliku: "To je tvoje viđenje situacije..." Ovaj izraz učinkovito prebacuje krivnju s onoga što su rekli ili učinili na vas. To je lukav način da kažu kako problem nije u njihovom ponašanju, već u vašem razumijevanju ili osjetljivosti.

4. 'Učinio/la sam to za tebe.'

Jedan od suptilnijih načina na koji narcisi izbjegavaju odgovornost je tvrdnja da su njihovi postupci zapravo bili za vašu korist. Reći će stvari poput: "Učinio/la sam to za tebe...", pretvarajući svoja nedjela u nesebična djela. To je manipulativna taktika osmišljena kako bi vas natjerala na pitanje jesu li njihovi postupci doista bili pogrešni.

5. 'Nitko nije savršen.'

Svi griješimo i istina je da nitko nije savršen. Međutim, kada narcis kaže: "Nitko nije savršen...", on ne priznaje svoje mane, već koristi tu frazu kao štit od kritike. Ovo nije priznanje njihovih nedostataka ili pokušaj poboljšanja ponašanja, nego način normaliziranja onoga što nikako ne bi trebali.