Brak je jedna od najvećih životnih avantura, ali ponekad se može činiti kao da istražujete potpuno neistražen teritorij. Zaista, koliko lijepih, ali i izazovnih trenutaka nude dugovječni odnosi znaju samo glavni akteri istoga, piše Psychology Today.

Najnovija istraživanja sugeriraju da uz ova pravila, parovi imaju pristup planu za izgradnju sretnijeg i ispunjenijeg braka. Evo kako osigurati trajnu ljubav i sklad između vas i vašeg supružnika.

1. Pretvaranje padova u uspone

Nijedan brak nije lišen izazova, ali način na koji se parovi nose s tim poteškoćama određuje snagu njihove veze. Istraživanje naglašava važnost rješavanja problema i sukoba otpornošću i timskim radom. Partneri koji se mogu zajedno suočiti s problemima - nudeći jedno drugome utjehu, podršku i ohrabrenje u teškim vremenima - sposobni su održavati zdraviju dinamiku odnosa.

2. Aktivnost, kreativnost i mašta

Studija naglašava važnost zajedničkog bavljenja ugodnim aktivnostima, stvarajući jedinstveni svemir zajedničkih iskustava i značajnih interakcija. Ovi rituali produbljuju emocionalnu intimnost i pružaju prilike za komunikaciju, smijeh i opuštanje. Parovi koji daju prioritet zajedničkim aktivnostima i otvoreno izražavaju svoju privrženost jedno prema drugom teže njegovanju ispunjenijeg i trajnijeg odnosa.

3. Toleriranje različitosti i promjena

Promjena je neizbježna, kako kod pojedinaca, tako i u odnosima. Istraživanje sugerira da je prihvaćanje i toleriranje razlika između partnera ključno za održavanje stabilnog i ispunjenog braka. Umjesto da na promjenu gledaju kao na prijetnju, parovi joj moraju pristupiti kao prilici za evoluciju odnosa.

4. Strpljenje, fleksibilnost i poniznost

Uspješni brakovi često zahtijevaju zdravu dozu strpljenja, fleksibilnosti i poniznosti. Znanstvenici sugeriraju da parovi koji mogu rješavati nesuglasice s milošću i kompromisom imaju tendenciju doživjeti veće zadovoljstvo u svojim vezama. Umjesto fiksiranja na sitne smetnje ili nesavršenosti, korisnije je usredotočiti se na uvažavanje međusobnih pozitivnih kvaliteta i snaga. Stav zahvalnosti i razumijevanja može dovesti do puno više harmonije i ispunjenja za vas i vašeg supružnika.

5. Priznavanje, podrška i divljenje

Izražavanje poštovanja i divljenja prema vašem partneru ključno je za njegujuće i podržavajuće bračno okruženje. Studija naglašava važnost međusobnog priznavanja truda i pokazivanja zahvalnosti za male stvari. Svjesno se potrudite priznati i cijeniti partnerov doprinos i geste ljubavi kako bi partner bio svjestan da cijenite njegov doprinos. 

6. Potpuna predanost

Predanost je kamen temeljac uspješnog braka, a zahtijeva ustrajnost u dobrim i lošim vremenima. Studija pokazuje da parovi koji svojoj vezi pristupaju s osjećajem svrhe i odlučnosti imaju tendenciju doživjeti veće zadovoljstvo i ispunjenje. Svjesno se posvetite svojoj vezi, njezinom rastu i dobrobiti. Odvojite vrijeme za njegovanje ljubavi prema supružniku i rješavajte sve izazove koji se pojave sa strpljenjem i razumijevanjem.

7. Poštivanje sebe

Samopoštovanje čini temelj zdravih odnosa, a utječe i na to kako doživljavate partnera i komunicirate s njim. Ključno je razviti osjećaj samopoštovanja, jer upravo on čini najvažniji dio i u odnosu s partnerom. Važno je shvatiti da je osobna dobrobit ključna i za zdravlje vaše veze. Uvijek se pobrinite imati pozitivnu sliku o sebi, dopuštajući si prigrliti vlastite snage i nedostatke. Samo ako se prema sebi odnosite s ljubaznošću i poštovanjem, vaš partner uzvratit će vam istom mjerom.