Za postizanje ravnoteže potrebna je odlučnost, namjera i strpljenje, a živjeti uravnotežen život jedan je od onih visoko željenih ciljeva kojima svi težimo. Ipak, u današnje vrijeme ravnotežu je teže postići nego ikada prije, piše Psychology Today.

Možda se pitate vrijedi li uopće ulagati trud u stremljenje prema cilju koji se čini uglavnom nedostižnim. Bez sumnje, nešto što je tako traženo kao životna ravnoteža nikako se ne može postići brzo ili s malo truda. Ipak, nagrade su velike, a one su:

  • Svrha: Osjećaj da je život smislen i isplativ
  • Vrijednosti koje afirmiraju život
  • Jasno, fokusirano i čisto razmišljanje
  • Uglavnom pozitivne emocije (npr. ljubav, radost, uzbuđenje, ponos, zadovoljstvo)
  • Fizička dobrobit
  • Društvene koristi i njegovanje odnosa
  • Pomnost: Ostati u sadašnjosti, ne brinuti se o prošlosti ili budućnosti

Postizanje cjelokupne ravnoteže u svakodnevici moguće je kroz rad na 4 aspekta.

1. Ravnoteža u sebi

Ne možete imati ravnotežu u svom životu ako nemate ravnotežu u sebi. Cilj ravnoteže u sebi je proširiti svoj identitet. Taj rad uključuje ulaganje u mnoge aspekte sebe, što znači posvećivanje vremena i energije dijelovima sebe koji su možda bili zasjenjeni pretjeranim ulaganjem u samo jedan dominantni dio samoidentiteta. Dvije su prednosti postizanja ravnoteže u sebi. Prvo, možete dobiti potvrdu iz mnogih izvora, tako da niste pretjerano ovisni ni o jednom izvoru. Drugo, kada ostali dijelovi samoidentiteta rastu, onaj najvažniji komad postaje manji.

2. Ravnoteža u životu

Toliki dio životne ravnoteže uključuje upravljanje svakodnevnim zadacima koji ispunjavaju naše živote. Postavljanje prioriteta, učinkovito upravljanje vremenom i delegiranje drugima omogućuje nam obaviti one neizbježne obveze koje svi imamo. Drugi dio postizanja ravnoteže u našem životu sastoji se od aktivnosti koje želimo raditi, a ne trebamo činiti. Ove težnje donose nam sreću, ponos i inspiraciju. One hrane našu duše i pune nam život energijom. Ta zvanja mogu biti fizička, intelektualna, umjetnička ili duhovna.

3. Ravnoteža u odnosima

Kao društvena bića, sposobnost održavanja ravnoteže u našim životima znači održavanje ravnoteže u odnosima. Kako se ta ravnoteža u našim vezama s drugima održava prilično je osobno, ovisno o osobnosti svake osobe, društvenim potrebama, prošlim iskustvima i ciljevima. Za neke, ravnoteža u odnosu može značiti imati partnera, užu i širu obitelj, prijatelje, suradnike ili pak ljude sa zajedničkom strasti. Važno je individualno pristupiti ovome zadatku i vidjeti na kojim biste točno segmentima trebali još raditi.

4. Ravnoteža u neravnoteži

Iako se ovaj život pun neravnoteže ponekad može činiti nesigurnim, to je također prilika da proniknemo u dubinu onoga što jesmo i za što smo sposobni; drugim riječima, pruža nam priliku da pronađemo viši stupanj smisla, zadovoljstva i radosti nego li je moguće dok živimo uravnotežen život.