Carl Gustav Jung švicarski je psihijatar i psihoanalitičar čija su razmišljanja temelji za mnoge izazove s kojima se susrećemo u životu. Također, pitanje sreće jedno je od najvećih zadataka svakoga pojedinca danas, a Jung je ovih 5 postulata smatrao najbitnijima za postizanje osjećaja duboke sreće i zadovoljstva, prenosi Jungian Center for the Spiritual Sciences.

1. Dobro fizičko i mentalno zdravlje

Očito je teško biti sretan kada smo bolesni, u bolovima ili izvan dodira sa stvarnošću. Potrebno je svakodnevno obraćati pažnju na blagostanje, ali i aktivno raditi na njemu.

2. Dobri osobni i intimni odnosi, kao što su bračni, obiteljski i prijateljski

Ovaj čimbenik djelomično ovisi o prethodnom: bez mentalnog zdravlja, dobri osobni odnosi mogu biti teški, a kronična fizička bol ili bolest mogu ozbiljno opteretiti obitelj i bliska prijateljstva. Dobro je poznato da se dugovječnost može povećati ako uživamo u čvrstim osobnim vezama s drugima.

3. Sposobnost uočavanja ljepote u umjetnosti i prirodi

Dok se prva dva čimbenika čine očitima, ovaj treći možda nije za većinu nas. Jung je jasno osjećao kako je za sreću u životu važno imati osjećaj za estetiku, biti sposoban cijeniti i ljepotu koju je stvorio čovjek i onu prirodnu. U ovome se Jung možda oslanja na svoje utemeljenje u antičkim klasicima, jer su Grci smatrali da ljepota hrani dušu.

4. Razuman životni standard i zadovoljavajući posao

I životni standard i rad uvelike ovise o razumnosti nečijih očekivanja i odgovornosti. Ekstravagancije može izazvati i sreću, ali i nesreću pa je potrebno biti razuman oko svojih očekivanja.

5. Filozofsko ili religiozno gledište koje je sposobno uspješno se nositi s nestalnostima života

Jung je prepoznao da svi ljudi imaju urođeni refleksivni instinkt koji služi u pružanju smisla i orijentacije života. Ova urođena ljudska kvaliteta također može ponuditi "odgovarajuću praktičnu moralnost", što je bitno ako želimo konkretno primijeniti svoje filozofske ili religiozne ideje u svakodnevnom životu.