Autor Stephen Covey tvorac je poznatog pravila 90/10 koje u osnovi kaže da je naš život 10% sastavljen od onoga što nam se događa i 90% od toga kako na to reagiramo. Dok 80/20 princip pomaže u optimizaciji situacija, 90/10 princip se fokusira na smanjenje stresa i povećanje sreće, piše Medium.

Primjer primjene principa

Pretpostavimo da imate važan sastanak i morate uhvatiti najraniji let. Alarm vas ne budi na vrijeme i kasnite. Ulazite u prometnu gužvu i stres raste. Međutim, dan ima 86.400 sekundi, a ovakva stresna situacija traje samo oko 7.200 sekundi, što ostavlja preostalih 79.200 sekundi za pozitivne reakcije.

Iako ne možete kontrolirati kašnjenje alarma i promet, možete kontrolirati svoju reakciju. Umjesto da se ljutite i krivite sebe, možete prihvatiti situaciju, planirati sljedeće korake i zadržati pozitivan stav. Na taj način izbjegavate dodatni stres i povećavate šanse za uspješan ishod sastanka.

Primjena u svakodnevnim situacijama

Kada se suočite s nečim lošim, fokusirajte se na sljedeći korak umjesto na ono što se već dogodilo. Pretvorite negativnu energiju u pozitivnu koja će vas potaknuti na bolje djelovanje.

90/10 princip je također koristan u odnosima. Često se svađe javljaju zbog nerazumijevanja i manjka komunikacije. Većinu vremena razgovaramo o nevažnim stvarima, a manje o onome što je bitno za odnos. Identificirajte 10% stvari koje čine vašeg partnera sretnim i fokusirajte se na njih. To će poboljšati razumijevanje i strast u vezi. Zapravo, ovaj princip ima neograničen potencijal. Kada ga počnete primjenjivati, možete značajno poboljšati kvalitetu svog života.

Čemu nas ovaj princip uči?

S obzirom na to da je primjena principa 90/10 gotovo pa i neograničena, zanimljivo je razmisliti o tome čemu nam pridonosi. Prije svega, ovaj nas princip uči važnosti preuzimanju odgovornosti za svoj život. Istina je da postoji određeni postotak stvari koje su van naše moći, ali potrebno je usmjeriti se na ono što ovisi isključivo o nama.

Osim toga, zahvaljujući ovom principu možemo razumjeti kako sreća nije nedostižna, a ispunjen život samo bajka. Kada smo mi ti koji kreiramo svoju sadašnjost, mnogo toga možemo unaprijediti, poboljšati ili preusmjeriti u pozitivnome smjeru. Potrebna je samo želja za radom, neprekinuta dosljednost i proaktivnost - osobine koje se skrivaju u nama i čekaju da ih sami aktiviramo.