Gubitak kose može izazvati veliku paniku, a nažalost, mnogi prvo odu u prvu drogeriju i "poharaju" police šamponima i serumima koji obećavaju "čarobne rezultate" nakon samo nekoliko pranja. Istina je da se problem ispadanja, a zatim i bržeg rasta kose ne događa preko noći, ali isto tako je važno zapamtiti da proizvodi moraju sadržavati posebne sastojke koji će zapravo biti učinkoviti u borbi protiv problema.

Na kraju se jednostavno može dogoditi da ste potrošili ogroman novac, ali rezultata nema, što samo dovodi do frustracija. Zato stručnjaci savjetuju da uvijek provjeravate vlasište i utvrdite točan razlog gubitka kose, a ako ste odlučni promijeniti rutinu njege kose, svakako pogledajte i same etikete šampona protiv ispadanja i provjerite sadrže li 3 ključna sastojka koji vam mogu pomoći kod volumena i rasta.

1. Biotin

Biotin, poznat i kao vitamin B7 ili vitamin H, nezamjenjiv je za rast kose. Poboljšava stanje vlasišta i hrani kosu. Biotin je zaslužan za veću gustoću kose, a samoj kosi vraća sjaj i čini je jačom. Zato je važno osigurati da biotin bude jedan od ključnih sastojaka u vašem šamponu (što znači da je prilično visoko na popisu sastojaka).

2. Saw palmetto

Ekstrakt ove vrste palme često se može uzimati kao dodatak prehrani, a idealno je ako se nalazi na popisu sastojaka vašeg šampona za kosu. Jača i hrani folikule dlake što rezultira gušćom kosom koja manje opada. Saw palmetto čuva prirodna ulja vlasišta i sprječava suhoću i iritaciju. Također je dobar u borbi protiv prhuti i drugih problema s vlasištem.

Ovaj ekstrakt prvenstveno kontrolira višak sebuma, što ga čini izvrsnim za osobe koje imaju problema s masnom kosom. U kombinaciji s biotinom, ova dva sastojka mogu poboljšati zdravlje i gustoću vaše kose te obnoviti sam korijen. Djeluju tako da daju esencijalne hranjive tvari folikulima i vlasištu, dok istovremeno povećavaju cirkulaciju krvi i smanjuju upalu, a sve to pomaže u promicanju zdravog rasta kose.

3. Keratin

Stručnjaci također savjetuju da svojoj rutini njege dodate još jedan sastojak, a to je keratin. Prije svega, keratin je protein koji pomaže ojačati i zaštititi kosu, čineći je gušćom i voluminozijom. Šamponi koji sadrže keratin mogu riješiti problem ispadanja kose jer su dodatni izvor ovog snažnog proteina.

Ako se redovito koriste, ovi šamponi mogu ojačati pramenove vaše kose, dajući im više glatkoće i sjaja. Šamponi na bazi keratina također djeluju na jačanje folikula dlake, što može pomoći kod lomljenja i ispucalih vrhova, kao i kod daljnjeg širenja problema.

Izvor: Elle.rs